Pénz- és tőkepiac

OTP hitelfelvétel - 220 felett észre sem veszed

"220 felett észre sem veszed..." - dúdolhatták volna egyesek a dalt az OTP hitelfelvétele kapcsán. A bank azonban csak 220 millió eurós szindikált hitelt vett fel, amelynek futamideje 1 év, a kamata pedig az EURIBOR (az eurózónában etalonnak tekintett bankközi kamatszint) felett 125 bázisponttal alakul – írja a Cashline.

A bejelentés nem meglepő, mivel november elején a bank 150 millió eurós szindikált felvételének tervét jelentette be, vélhetően a kedvező kamatkörnyezet nyomán emelkedett a végső összeg a kezdeti tervekhez képest. Az összeget a bank általános refinanszírozási célokra használja majd.

Van minek örülni megint, hisz amit eddig is sejthettek a piacok, azt ma be is jelentették. Abu Dhabi 10 milliárd dollárral kisegítette Dubajt, hogy az a lejáró kötelezettségeit (például ma jár le 4.1 milliárd) törleszteni tudja, ezzel is jobb pozíciót biztosítva magának hitelezőivel szemben.

Persze ettől még a Dubai Worldnek átfogó reorganizációs tervvel kell majd előrukkolni de Abu Dhabi segítő keze miatt újra optimista hangvételű nyilatkozatok járják be a nemzetközi sajtót, ami persze a piacokat is emelkedésre sarkallják, pláne, hogy korábban arról szóltak a kommentárok, hogy egyáltalán nem lehet készpénznek venni azt, hogy a kormány is garanciát vállal a kötelezettségekre.

A Citigroup háza tájáról is csordogálnak a hírek, úgy tűnik, hogy a kormányzatnak visszafizetni kívánt 20 milliárdból 10 milliárdot új részvények kibocsátásával fedez, ami még a részvényeseknek is jobban megfelelne a korábbi 20 milliárddal kapcsolatos tervek helyett, hisz az jelentős részvényhígulást eredményezett volna. A CNBC értesülései szerint már a Wells Fargo is kutatja a lehetőségeket, hogyan tudná visszafizetni a kormányzat által biztosított 25 milliárd dolláros TARP pénzt, szóval várható, hogy folyamatosan életben lesz tartva a bankszektorral kapcsolatos híráram, na meg a pozitív jövőkép.

Egyre optimistábbak a várakozások. A pénteki vártnál jobb kiskereskedelmi adatok után több elemzőház (JP Morgan, Deutsche Bank, stb.) is feljebb húzta a negyedik negyedévre várható amerikai növekedési számokat, hisz többen már 4,5-5 százalék körüli GDP emelkedést vizionálnak, mivel több makroadatból is (munkaerőpiac, vállalati készletállományok, lakossági fogyasztás) erősebb visszapattanást vélnek kiolvasni a szakértők.

Csak hát megint elfeledkeznek arról, hogy pár hónap javulás a számokban még nem fordítja meg a trendet, és a jegybankok is többek közt ezért halogatják a monetáris szigorítást, mivel továbbra is kockázatok lengik be a jövőbeli kilátásokat.

Dubaj Deutsche Bank OTP JP Morgan Wells Fargo Abu Dhabi Citigroup hitel TARP kamat
Kapcsolódó cikkek