Pénz- és tőkepiac

PSZÁF: javítani kell a felügyeleti tevékenységen

Farkas Ádám szerint a jelenlegi krízis több nagyon fontos tanulsággal is szolgált.

Nem az a lényegi kérdés, hogy a pénzügyi felügyelet a jövőben a jegybankkal összevonva működjön, avagy sem, hanem hogy minél jobban megfeleljen az öt, a felügyeletekkel szemben támasztott kritériumnak - jelentette ki Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnöke az intézmény által rendezett konferencián, Visegrádon.

Hozzátette: az öt kritérium (függetlenség, átláthatóság és számon kérhetőség, hatásosság és hatékonyság, makro- és mikroprudenciális megközelítések összhangja, kríziskezelés) alapján javítani kell a hazai felügyeleti tevékenységen, integrálódva az új intézményi kereteibe.

Farkas Ádám szerint a jelenlegi krízis több nagyon fontos tanulsággal is szolgált. Egyrészt a kockázatok határokon, szektorokon és termékeken átnyúlóan jelentkeztek, másrészt a befektetők nagy hozam-, illetve a szolgáltatók erős profitérzékenysége nyomán gyorsan változó, nehezen követhető kockázatok alakultak ki.

Látványosan csökkent emellett a hagyományos (betétgyűjtő) intézmények szerepe a rendszerben, és a védelmi vonalak, amelyekben bízni lehetett (kormányok, jegybankok, felügyeletek, könyvvizsgálók, minősítő cégek) nem tudtak megfelelően működni. Fontos tanulság az is – szögezte le Farkas Ádám -, hogy azok a problémák, amelyek első körben fogyasztóvédelmi gondként jelentkeznek, később rendszerkockázati kérdéssé is alakulhatnak.

gazdasági válság farkas ádám pénzügyi felügyelet felügyelet pszáf
Kapcsolódó cikkek