Pénz- és tőkepiac

Tavasszal indul a könnyített autófinanszírozás - Részletek!

Legkorábban jövő tavasszal indulhat el valójában a könnyített gépjármű-finanszírozás. A finanszírozási díj mértékétől függő jelzálogjogi regisztrációs tarifákat indítványoz a közjegyzői kamara és a lízingszövetség a könnyített gépjármű-hitelezésben – erősítették meg a Világgazdaság értesülését az érdekeltek.

Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke és Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára elmondta: arra törekedtek, hogy a középkategóriáig terjedő gépkocsiknál, ahol a vevőfinanszírozás mértéke is kisebb, lehetőség szerint alacsony maradjon a jelzálogjogi bejegyzési, illetve törlési díj.

 Ez a tervek szerint 7000-7500 forint lenne. A tízmillió forintot meghaladó hitelnél a tarifa viszont már több mint 30 ezer forint. Az igazságügyi és rendészeti tárcának azonban még rá kell bólintani a javaslatra. Szeptember óta él a törvényi lehetőség a könnyített autófinanszírozásra, azonban a díjjal kapcsolatos megegyezés és végrehajtási rendelet híján máig nem alkalmazható.

Lényege, hogy az autót terhelő jelzálogjogot nem kell közokiratba foglalni, a nyilvántartásba vételhez elegendő a magánokirat is. A zálogjogot elektronikus úton, rövid idő alatt bejegyzik. A nyilvántartás ugyan nem lesz közhiteles, de a bejegyzés ugyanúgy biztosítja a hitelezőknek felszámolás esetén a kielégítési elsőbbséget, mint más jelzálogjogok.

Az új szabályozással tehát garanciát kap a hitelező, és megakadályozhatók a viszszaélések: a regisztrációból bárki tájékozódhat arról, hogy a kiszemelt autót terheli-e zálogjog, vagy sem.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

könnyített gépjármű-finanszírozás Magyar Lízingszövetség Magyar Országos Közjegyzői Kamara törlési díj jelzálogjog
Kapcsolódó cikkek