Pénz- és tőkepiac

Tiltakozás - A bankok helyett a bankárokra szabna ki adót a brit kormány

A brit bankok vezetői felháborodással reagáltak arra a hírre, hogy a pénzügyminisztérium az egyes bankároknak kifizetett bónuszokra magas, egyéves bűntető adót készül kivetni.

Angela Knight, a Brit Bankszövetség illetékese úgy vélte, az ilyen bűntetőadó bevezetése populista és politikai jellegű lépés lenne. Az Egyesült Királyságban egymillió ember munkahelyét biztosítja a bankágazat - tette hozzá, ezért rossz üzenetet küldene a világ felé egy ehhez hasonló lépés. A Bankszövetség vezetője arra figyelmeztetett, hogy már eddig számtalan pénzintézet tette át a székhelyét más országba.

A BBC szerint a bónuszokra kivetett előnye, hogy nem gyengíti a bankokat, hiszen nem a cégeket, hanem a menedzsereket sújtja, ráadásul biztosan nagy népszerűségnek örvend majd. Az ötlet aktualitását az adja, hogy a hírek szerint az RBS 1,5 milliárd fontnyi prémium kifizetését tervezi és az igazgatótanács azzal fenyegette meg a kormányt, hogy testületileg felmond, ha ezt London megakadályozza.

Alistair Darling nem nyilatkozott egyértelműen az ügyről. A brit pénzügyminiszter leszögezte, hogy a kormánynak vétójoga van az RBS kifizetéseit illetően, és nem tervezi a fent említett adó bevezetését. Ugyanakkor hozzátette, hogy a bónuszoknak racionális kereteken belül kell maradniuk úgy, hogy eközben elősegítik az RBS üzletmenetének helyreállását.

Darling bankszövetség Bank bónusz RBS adó
Kapcsolódó cikkek