Pénz- és tőkepiac

Veszélyes kínai manőverekre figyelmeztet a Fitch

A hitelminősítő szerint Kínában elterjedtek a kockázatos hitelek elrejtését célzó gyakorlatok, amelyek egy az amerikaihoz hasonló másodlagos hitelpiaci válság kirobbanásához vezetnek.

A Fitch AFP által idézett mai jelentésében azt írja: a kínai bankok jelentős része vagyongazdálkodási cégekbe mozgatja át a hiteleket, amelyek azután "újracsomagolják" azokat. Így a pénzintézetek kimutatásaiból eltűnnek ezeket a tételek, ez a tevékenység azonban növeli az újabb hitelpiaci válság kirobbanásának kockázatát.

A Fitch szerint a bankok azzal érvelnek, hogy a veszteség kockázata minimális ezekben az esetekben, ezért azokat nem is szükséges pénzügyi jelentéseikben feltüntetniük. A hitelminősítő vizsgálata nem mutatja meg, mekkora az eltitkolt hitelek mennyisége, de a másodlagos hitelpiaci válság jeleire hívja fel a figyelmet.

Az első félévben a kínai bankok rekordot jelentő 7,4 trillió jüan összegben adtak új hiteleket. Peking ennek hatására figyelmeztetést adott ki a pénzintézeteknek, felszólítva azokat, hogy szigorítsák a hitelezés feltételeit. A múlt hónapban a kínai kormány már korlátozó intézkedésekkel fenyegette azokat a bankokat, amelyek nem teljesítik kérését.

A Fitch visszafogottabb hitelnövekedésre számít a következő évben, előrejelzése szerint éves szinten 20 százalékkal több hitelt adnak majd a kínai bankok 2010-ben.

hitelpiac hitelválság hitel kínai Fitch
Kapcsolódó cikkek