Pénz- és tőkepiac

Az idei év jobb lesz, mint a tavalyi

Brian T. Moynihan, a Bank of America (BoA) új vezérigazgatója szerint jobb év lesz az idei, mint amilyen a tavalyi volt, amikor még a túlzott hitelkihelyezés következtében fellépő válságtól szenvedett az iparág.

 Ugyanakkor szakértők szerint a negyedik negyedévre ismét veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni az egyik legnagyobb amerikai bankház, amelynek nehézségeket okoz a Merill Lynch tavalyi akvizíciójának elszámolása.

Mint azt a kinevezését követő első beszédében a BoA vezér elmondta: „ha vissza lehetne forgatni az idő kerekét, akkor máshogy járna el”. Bank of America terveivel kapcsolatban Moynihan elárulta, hogy a nagyobb akvizíciós ügyletek befejeződtek, a bank most az ügyfél kapcsolatok erősítésére fókuszál, illetve a veszteséges üzletágak, például a hitelkártya részleg átszervezésére.

Az új stratégia része, hogy a befektetési üzletág - a tavaly megvásárolt Merrill Lynch - külföldön terjeszkedjen. Moynihan hozzátette: a lakossági üzletág külhoni terjeszkedése nem szerepel a tervek között. Szakértők viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy a Merrill Lynch átvétele még okozhat fejfájást a Bank of America vezetőségének, például ha az amerikai kormány az 1933-as Glass-Steagal törvényhez hasonló szabályozást vezetne be, ami a befektetési és a kereskedelmi banki üzletágak szétválasztására kötelezné az amerikai nagybankokat.

Több közgazdász szerint túlnőttek az egészséges határon az amerikai hitelintézetek, és vagy a piac, vagy a kormány – a szigorúbb szabályozás bevezetésével – kikényszeríti a banki mérlegek csökkentését. Moynihan szerint ez károsan hatna a Bank of Americara, amely tavaly év végén fizette vissza a kormánynak a 45 milliárd dolláros TARP alapból származó kölcsönt. Utóbbi miatt csökkenhetett a bank negyedik negyedéves jövedelmezősége, a Bloomberg elemzőinek várakozása szerint részvényenként 50 centes veszteséget könyvelhet el a bank az év utolsó három hónapjában.

Moynihan TARP Merril Lynch Bank of America
Kapcsolódó cikkek