Pénz- és tőkepiac

"Dádá az IMF-től?"

A globális szervezet budapesti irodájának vezetője ismét figyelmeztette Magyarországot, hogy nem vennék jó néven az idei 3,8 százalékos hiánycél túllövését – tudósít a Cashline.

Az utóbbi hetekben csak úgy röpködtek a különböző értékek a médiában, az iroda vezetője azonban jelezte, hogy a 7 százalékos tervet nem szabad közvetlenül összevetni a 3,8 százalékos hivatalos számmal. A kettő között ugyanis több módszertani különbség is van (a hivatalos hiánycél eredményszemléletben készül, míg a 7 százalékos érték pénzforgalmi szemléletet tükröz). Bár több piaci szereplő a hiánycél túllövését várja az idei évre, kiadási oldalon azért alapvetően szűk a mozgástér.

Ma is az Ovális Irodára figyel a világ, ezúttal azonban Obama a házigazda, vendége pedig Paul Volcker, egykori Fed-elnök lesz. A napirenden alapvetően a banki szabályozás szigorítása szerepel, az elmúlt órák hírei alapján úgy tűnik, hogy a korábbiaknál markánsabb lépéseket tervez Obama (más kérdés, hogy a Wall Street fogságában mennyire puhulnak fel majd ezek a javaslatok).

A bejelentés magyar idő szerint 17:40-kor esedékes. A múlt heti javaslat az 50 legnagyobb amerikai bankra vonatkozott volna, amelyek mérlegfőösszege meghalad egy bizonyos értéket - ennek egy fix százalékos értéke lett volna az éves teher (ez július 1-én lépne életbe).
A mostani tervek között a bankok saját számlás kereskedelmi tevékenységének limitálása szerepel, amelyre amúgy sem az ügyfélorientáltság jellemző.

Emellett felmerült még a banki tevékenységek szétválasztásának terve is (visszagondolván az 1930-ban életbe lépett Glass-Steagall törvényre, amely megtiltotta, hogy a befektetési házak kereskedelmi bankokkal egyesüljenek és így a betétekből finanszírozzák a befektetések tőkekövetelményeit). Kérdés persze, hogy mennyire jó az időzítés ebben a kérdésben, hiszen az elmúlt hónapokban nyugodtan el lehetett volna kezdeni a tervek kidolgozását. Alapvetően normál körülmények között érdemes bevezetni az új szabályokat, a mostani helyzet azonban egyes vélemények szerint nem kifejezetten tekinthető annak, sokan már buborékokat látnak a pénzügyi szegmensben is.

Obama mérlegfőösszeg IMF Bank Fed saját számlás kereskedelmi tevékenység Wall Street volcker
Kapcsolódó cikkek