Pénz- és tőkepiac

Lehull a lepel! Mennyibe kerülnek az életbiztosítások?

Már elérhetőek a unit-linked biztosítási termékek teljes költség mutatói (TKM) a Mabisz honlapján.

Nyilvánosak a unit-linked biztosítások teljes költség (TKM) mutatói a Mabisz honlapján.

A mutató egyetlen számmal fejezi ki a unit-linked biztosítási termékek összes költségét, ezen keresztül mutatva meg, hogy az ügyfél mekkora hozamveszteséget szenvedett el, egy elméleti hozamveszteséghez képest, amiatt, hogy a hozamot az adott terméken keresztül érte el.

A részletes TKM adatokat itt megtekintheti!

A piaci szereplők szerint segíti a unit-linked életbiztosítási piac átláthatóságát a teljes költségmutató (TKM) bevezetése, ezzel együtt arra figyelmeztetnek, a TKM önmagában nem elegendő az egyes szolgáltatások pontos összehasonlítására.

Nézze meg a unit-linked életbiztosítások rangsorát is

A biztosítási szakma a TKM bevezetésének feltételeit önszabályozás keretein belül dolgozta ki, ám folyamatosan egyeztettek mind a PSZÁF, mind a szakértőivel.

A biztosítások TKM mutatóit január 4-én jelenítik meg a MABISZ honlapján, a MABISZ egy független, biztosítási szakértőt kér fel arra, hogy ellenőrizze, a társaságok helyes TKM értéket adtak meg a termékeknél.

Az értékeket a MABISZ ellenőrzi, ám egyedi ügyfélpanaszok esetén, amennyiben a TKM segítségével a társaság megtévesztette a fogyasztót, a PSZÁf is jogosult eljárni.

 

unit-linked életbiztosítás biztosítás életbiztosítás tkm
Kapcsolódó cikkek