Pénz- és tőkepiac

Miért izgul a Fed?

Izgul a Fed, legalábbis az ingatlanpiac miatt, a decemberi kamatdöntő ülés jegyzőkönyve szerint ugyanis néhány kormányzó aggodalma fokozódott az ingatlanpiac jövőjével kapcsolatban – tudósít a Cashline.

Félelmük nem teljesen alaptalan, mivel az utóbbi hónapok lakáspiaci indikátorai ugyan mutattak némi konszolidációt, ez azonban gyakorlatilag természetesnek vehető a korábban lezajlott szabadesést követően. A figyelem középpontjában egyelőre a Fed eszközvásárlási tenderi állnak, amelynek keretében jelzálogeszközökkel fedezett kötvényeket vásároltak.

Ezeket a tervek szerint idén építi le a Fed, ez pedig karöltve a lakásvásárlók kedvezményének mindössze átmeneti visszatérésével (a következő hetekben indulhat újra a program és júniusban futhat ki) akár további lejtmenetbe torkollhat az ingatlanpiacon. Ezt egyelőre jól jelzik a jelzálog-finanszírozási adatok is, az egyik szövetség (MBA) szerint ugyanis 6 hónapja nem látott mélypontokra esett a refinanszírozási hajlandóság a jelzáloghitelek esetében.

Ez részben annak köszönhető, hogy az ingatlanpiaccal kapcsolatos aggodalmak és a Fed mint finanszírozó esetleges eltűnése miatt a refinanszírozási kamatlábak is lépkednek felfelé, amely kevésbé teszi vonzóvá az adósoknak a refinanszírozást vagy hitelváltást. Egy ilyen klíma pedig aligha kedvez a lakáspiac talpra állásának.

Nem okozott nagy meglepetést az ADP decemberi munkaerőpiaci adata, a -75 ezres piaci várakozásokhoz képest 84 ezerrel csökkenhetett a foglalkoztatottak száma a tengerentúlon, ugyanakkor a novemberi mutatót javították (-169 ezerről -145 ezerre). A fentiek fényében érdemes elgondolkodni ezen jelentések megbízhatóságáról, bár tegyük hozzá, hogy a hónap első péntekén megjelenő kormányzati foglalkoztatottsági adatot is rendszeresen korrigálják 2-3 hónapra visszamenően. Az ADP adatot egyébként azért tekintik fontosnak a piaci szereplők, mivel az utóbbi években egyes időszakokban rendkívül jó előrejelzősnek bizonyult a pénteki adatokkal kapcsolatban (bár pont az utóbbi évben voltak olyan időszakok, amikor köszönőviszonyban sem volt egymással a két indikátor).

Fed munkaerőpiac eszközvásárlás ingatlanpiac jelzálog ADP
Kapcsolódó cikkek