Pénz- és tőkepiac

"Most akkor juhé vagy Yahoo?"

Az internetes keresőcég tegnap a vártnak megfelelő eredményt (egy részvényre vetítve 11 cent) jelentett, az árbevételi oldalon azonban némi aggodalom övezte a gyorsjelentést még annak ellenére is, hogy az meghaladta a konszenzust (egyes költségekkel tisztítva 1,26 milliárd dollár lett a várt 1,23 milliárddal szemben) – tudósít a Cashline.

A cég vezérigazgatója optimista volt a kilátásokat illetően, a piaci szereplőkben azonban a reklámbevételek jövőbeli alakulása hagyott kétségeket - részben ennek köszönhető a zárás utáni ereskedésben látott jelentős volatilitás.

Tegnap a kereskedésben jelentős profitrealizálás indult meg azt követően, hogy bejelentették a korábbi Fed-elnök, Paul Volcker jövő heti szenátusi meghallgatását a bankszektor reformjával és intézkedéseivel kapcsolatba..

Ez pedig azt a víziót vázolta a befektetőkben, hogy a korábban vártnál gyorsabb és fájdalmasabb lesz a szigorítások bevezetése, bár pontos részleteket még most sem lehet tudni.

A Fedre koncentrál a világ. Magyar idő szerint este 20:15-kor jelenik meg a grémium döntése, amellyel kapcsolatban több dologra is kiváncsi a piac. Nyilvánvaló, hogy most nem nyúlnak majd a 0-0,25 százalék közötti irányadó rátához, amely az egynapos bankközi kamatra vonatkozó korlátokat jelöli ki. Ugyanakkor élénk érdeklődés övezi az eszközvásárlási programok életét, hogy a jelzálogkötvények és egyéb eszközök vásárlására kitőzött március végi határidő módosul-e, illetve, hogy ezt követően milyen ütemben értékesíti majd ezeket a piacon. Ennek kapcsán pedig egyértelmű, hogy az lesz a kulcskérdés, hogy mekkora bukót kell majd elszámolni ezeken az eszközökön (mert hogy van rajtuk veszteség, az talán mindenki számára nyilvánvaló az ingatlanpiaci áresések és a felpörgő kényszerárverezések tükrében), amellyel kapcsolatban várható majd némi kozmetikázás.

Addig azonban csak a bizonytalanság marad meg. Mint ahogy Ben Bernanke újrajelölésével kapcsolatban is, bár a hét eleje óta némileg oszlott a köd, valószínűleg újraválasztják majd a héten a jelenlegi Fed-elnököt (akinek vasárnap, január 31-én jár le a mandátuma). Egyelőre homályosnak tűnik az is, hogy a jelenlegi monetáris politikai eszköztár elegendő-e vagy további elemeket iktatnak majd be a rendszerbe. Korábban volt szó arról, hogy a Fednél parkoltatott betéteket akár törvénnyel, akár ösztönzőkkel (kamatfizetés) tartanák házon belül, persze emellett más lépések is elképzelhetőek.

 

Obama jelzálogkötvény Bernanke kényszerárverezés Fed Yahoo jelentés volcker bankközi kamat
Kapcsolódó cikkek