Pénz- és tőkepiac

Norvégiában az erkölcs az úr – Tiltólistán a dohánycégek

A norvég állam17 dohányipari vállalatot, köztük a Philip Morrist és a British American Tobaccót kizárta azon cégek köréből, amelyek részvényeit megvásárolhatja az állami befektetési alap.

A norvég állami befektetési alap segítségével az ország hatalmas olajbevételeit fekteti be az ország a jövő generáció számára. A 455 milliárd dolláros alap a világ részvényeinek több mint 1 százalékát birtokolja. Az alap szigorú erkölcsi elvek mentén választja ki azokat a cégeket, amelyek papírjai megvásárolja - írja a Financial Times.

Ennek okán most 17 dohányipari vállalat került ki a kosárból, köztük a Philip Morris, a British American Tobacco és a Japan Tobacco. A hír hatására Japánban zuhanni kezdett a

A norvég állam eddig is számtalan világcéget tett tiltólistára, a Boeingtól a Rio Tintóig és a Walmartig. Mint arról a Financial Times beszámol, SigbjØrn Johnsen pénzügyminiszter a döntés kapcsán leszögezte: fontos, hogy az alapelvek mindenkor tükrözzék az alap tulajdonosainak etikai elveit, ezért ideje volt a cégek kizárásának.

 

részvény British American Tobacco Philip Morris Japan Tobacco pénzügyminiszter
Kapcsolódó cikkek