Pénz- és tőkepiac

Nyártól könnyített autóhitelezés - Árak, részletek

A nyáron indulhat a könnyített gépjármű-hitelezés. A napokban megjelent IRM-rendelet a hitelösszegekkel arányos, többsávos díjrendszert vezet be, és részben eltérő bejegyzési, illetve változásbejegyzési tarifákat rögzít a lakossági és a gépjárműkészleteket ily módon finanszíroztató gépjármű-forgalmazással foglalkozó céges felhasználók részére.

Így a legalacsonyabb – például 500 ezertől egymillió forintig terjedő – ügyértékeknél azonos, mindössze hétezer forint a közjegyzői díj és a költségtérítés, míg egyre feljebb haladva nő a különbség a gépjármű-kereskedők előnyére. Erre azért is van szükség, mert a készletfinanszírozott autókat mindössze néhány hónapig és nagyobb hitelösszeggel finanszírozzák. A tízmillió forintot meghaladó hitelnél a lakossági tarifa 39 ezer forint, míg a flottát terhelő díj nem éri el a 30 ezret.

A könnyített autófinanszírozásra a múlt év szeptemberétől ad a törvény lehetőséget. A szabályozás a hitelezői garanciák erősítését és a visszaélések megakadályozását célozza. Az adós elleni felszámolás vagy végrehajtás esetén a finanszírozott gépjármű csak jelzálogjog-alapítással szolgálhat biztosítékul.

Ám mivel a gépjárműpiacon a vevő általában nem a hitelezővel, hanem a kereskedővel áll kapcsolatban, így a procedúra „macerás” és költséges a feleknek, ezért nem is élnek vele. Viszont hitelezői biztosíték híján nagy a kockázat: az autót – gazdájának mondjuk közüzemi tartozása miatt is – lefoglalhatják, elárverezhetik, a nyomott vételár miatt az ügyfél is, a hitelező is rosszul jár.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

autóhitelezés könnyített gépjármű-finanszírozás közjegyzői díj tarifa gépjárműpiac autófinanszírozás
Kapcsolódó cikkek