Pénz- és tőkepiac

Új lakáshitel szabályok – Várható-e roham a bankoknál?

Nem számítanak megnövekedett érdeklődésre a lakáshitelek iránt a bankok amiatt, hogy várhatóan napokon belül megjelenik és – részben – március elsejével hatályba is lép a körültekintő, felelős lakossági hitelezés feltételeiről és a hitelképesség vizsgálatáról szóló kormányrendelet.

A „roham” várható elmaradását egyrészt a változatlanul alacsony kereslettel indokolják a piaci szereplők, amelyet az is erősít, hogy a téli időszak a lakáshitelek szempontjából egyébként is holt szezonnak számít. Másrészt a rendeletben meghatározott maximális hitelmértékek nem nagyon térnek el a már most is alkalmazott mutatószámoktól.

Kappéter Béla, az FHB Jelzálogbank kommunikációs igazgatója lapunkkal közölte: bár az új jogszabály még nem jelent meg, az arról kiadott tájékoztató anyag alapján nem jelent majd szigorítást a jelenlegi banki gyakorlathoz képest, így nem kell arra számítani, hogy a lakásvásárlást tervező ügyfelek előre hoznák a beruházásaikat.

A kormányszóvivő által december végén kiadott közlemény szerint márciustól a kihelyezett kölcsön aránya forinthitelnél a fedezetként felajánlott ingatlan értékének legfeljebb 75, euróhitelnél 60 százalék lehet, más devizahitelek esetében pedig 45 százalék a maximális arány.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

lakossági hitelezés euróhitel lakáshitel hitelképesség hitel FHB Jelzálogbank forinthitel lakásvásárlás
Kapcsolódó cikkek