Pénz- és tőkepiac

Az állam kárpótolja a hitelszövetkezet károsultjait

Az Általános Közlekedési Hitelszövetkezetnél (ÁKH) elhelyezett, az OBA által nem biztosított betétrészeket a kormány korábbi deklarációja szerint az államnak kellene kifizetnie. Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium (PM) sajtófőnöke szerint "a szándék változatlan".

A sajtófőnök az MTI-nek pénteken azt mondta: "a kormány vizsgálja, hogy megvannak-e ehhez a jogszabályi feltételek. Ha hiányoznak, akkor biztosítja. Ugyanakkor el kell gondolkodni azon, hogy meddig szükséges a válság miatt kinyilvánított deklaráció további fenntartása" - jegyezte meg.

Az ÁKH tevékenységi engedélyét csütörtökön visszavonta a felügyelet, és kezdeményezte az intézmény felszámolását.

A hitelszövetkezetnek mintegy 800 betétese van, s az előzetes adatok szerint mintegy 3,3 milliárd forintnyi betét - betétesenként átlagosan 4,125 millió forint - fagyott be.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a névre szóló betét- és kamatköveteléseket személyenként legfeljebb ötvenezer eurónak megfelelő - 13,567 millió forint - összegig fizeti ki. (Az átszámítás a 2010. február 11-i MNB devizaárfolyamon történik.)

Még nem tudni, hogy a hitelszövetkezetnél vannak-e 13,567 millió forintnál nagyobb összegű betétek. Ha igen, a kormány korábbi ígérete szerint a nem biztosított betétrészeket az államnak kell kifizetnie.

Veres János pénzügyminiszter 2008. október 8-án, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy immáron teljes védettséget élveznek a magyarországi bankbetétek is, továbbá, hogy a kormány az OBA által biztosított összeghatár akkori 6 millió forintról 13 millió forintra emelését, valamint a 10 százalékos önrész eltörlését javasolja.

A kormánygarancia bejelentését az indokolta, hogy a pénzügyi válság kitörése után több európai ország növelte a betétek védettségét, több állam teljes körű garanciát vállalt a pénzintézetekben elhelyezett magán megtakarításokra, így tartani lehetett attól, hogy a magyar megtakarítások más országokba vándorolnak át.

A kormánygarancia a betétbiztosítási összeghatár emeléséről szóló, a hitelintézeti törvényt (Hpt.) módosító törvényjavaslatban szerepelt, amely így fogalmazott: "az Országgyűlés, ezúton is kinyilvánítva, hogy a hitelintézeteknél elhelyezett betétek biztonsága érdekében minden szükséges lépést megtesz, valamint arra tekintettel, hogy a bankbetétek Országos Betétbiztosítási Alapból (OBA) járó kártalanítása feletti részének kifizetésére a kormány garanciát vállalt, a bankrendszerrel szembeni bizalom erősítése érdekében" úgy rendelkezik, hogy az OBA a befagyott betét tőke- és kamatösszegét személyenként és hitelintézetenként összevontan legfeljebb 13 millió forintig fizeti ki kártalanításként, az önrész pedig megszűnik.

OBA ákh betétesek
Kapcsolódó cikkek