Pénz- és tőkepiac

Az előző Fidesz-kormánynak "meglehetősen jó híre volt" - Londoni vélemények

Egyöntetűen negyed százalékpontos kamatcsökkentést várnak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának hétfői ülésétől az MTI által kérdezett londoni felzárkózó piaci elemzők, a várható folytatás megítélése azonban már bizonytalan: vannak olyan citybeli vélemények, hogy a hétfői csökkentéssel a magyar jegybank enyhítési kurzusa - legalábbis a választások utáni gazdaságpolitika tisztázódásáig - egyelőre véget is ér.

A nagy londoni házak közül ezt jósolja például a UBS bankcsoport befektetési részlege. A cég pénteki prognózisa szerint a jelenlegi magyar pénzügypolitikai alapállás két fő tényezője - az inflációs kilátás és a kockázatvállalási hajlam - hétfőn lehetővé teszi az alapkamat újabb negyed százalékpontos csökkentését a január 26. óta érvényes 6,0 százalékról.

A UBS londoni elemzőinek alapeseti feltételezése azonban az, e csökkentéssel véget ér a jelenlegi enyhítési kurzus. A cég szerint ugyanis az áprilisi magyarországi választásokhoz kötődő politikai bizonytalanság, utána pedig a várhatóan szigorítás felé tolódó globális monetáris alapállás már valószínűleg korlátozni fogja a további enyhítési mozgásteret. A pénzügypolitikai szigorítás felé hajló globális alapállást más nagy londoni házak is jósolják. Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző cége - márciusra szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett legfrissebb világgazdasági prognózisa szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve az idei harmadik negyedben a jelenlegi, 0-0,25 százalékos szövetségi napikamat-célsávról áttér a 0,5 százalékos kamatszintre, majd az idei negyedik negyedévben ezt 1,0 százalékra emeli tovább.

Az EIU e prognózis indoklásaként felidézi, hogy az amerikai gazdaság teljesítménye a tavalyi utolsó negyedévben a várakozásokat messze meghaladó ütemben, éves szintre átszámolva 5,7 százalékkal nőtt. A ház ennek alapján jelentősen, az eddigi 2,5 százalékról 2,8 százalékra javította az amerikai hazai össztermék (GDP) reálnövekedésére adott előrejelzését. A UBS londoni befektetési részlegének pénteki előrejelzése szerint mindazonáltal van esély további magyarországi kamatcsökkentésekre, akkor, ha az új kormány hiteles reformprogrammal áll elő, vagy a globális kockázati környezet még kedvezőbbé válik. A cég szerint rövid távon a piacok számára döntő jelentőségű lesz, hogy milyen eredményre vezetnek a várhatóan Fidesz-vezetésű új kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) megbeszélései az idei államháztartási hiányról. A UBS londoni elemzői felidézték, hogy a Fidesz 7 százalékhoz közeli idei hiányt vár az állami vállalatok és a kórházak veszteségeinek konszolidációja révén. Más londoni házak ugyanakkor a választások után is feszes költségvetési politikát valószínűsítenek Magyarországon.

A Fitch Ratings hitelminősítő, amely decemberben megerősítette Magyarország közepes befektetői "BBB" adósbesorolását, ehhez fűzött akkori londoni elemzésében azt írta: véleménye szerint a 7 százalék körüli idei GDP-arányos államháztartási hiányról szóló Fidesz-nyilatkozatok nagyobb valószínűséggel tekinthetők választások előtti politikai megnyilvánulásnak, semmint tényleges hiánycélnak. A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege nemrégiben kiadott felzárkózó piaci helyzetértékelésében azt írta: a nemzetközi hitelezők, és különösen a piac részéről megnyilvánuló nyomás jó eséllyel megakadályozná, hogy az új kormány visszalépjen a 2006 óta elért jelentős költségvetési kiigazítástól.

A ház hangsúlyozta emellett, hogy az előző Fidesz-kormánynak "meglehetősen jó híre volt" az általa tanúsított költségvetési felelősség szempontjából.

GDP Fidesz kormány
Kapcsolódó cikkek