Pénz- és tőkepiac

Lemond félmilliárd forintnyi bónuszáról az RBS topbankára

Lemond a tavalyi év után neki járó 1,6 millió font (495 millió forint) bónuszról Stephen Hester, az állami pénzből megmentett Royal Bank of Scotland (RBS) brit óriásbank vezérigazgatója – közölték a topvezetőhöz közel álló források.

Hester döntése egy nappal azt követően született meg, hogy Peter Mandelson brit gazdasági miniszter a veszteséges bankok bónuszainak visszatartására szólított fel. Bennfentes források szerint az RBS közel 1,3 milliárd font (400 milliárd forint) bónuszalapot képez az idén. Mivel a kifizetések egy részét késleltetik, nem lehet tudni, hogy ténylegesen mennyit nyújtanak is át a középvezető és vezető beosztású dolgozóknak, illetőleg a brókereknek.

A brit állam jelenleg 84 százalékos részesedéssel rendelkezik az RBS-ben, miután a pénzügyi válság idején mentőövet volt kénytelen dobni számára - emlékeztet a hírt közlő Reuters.

Hester döntése elemzők szerint nagy nyomás alá helyezi Eric Danielst, a Lloyds vezérigazgatóját is, hogy ő is mondjon le bónuszáról. A Lloydsban a brit állam 41 százalékos részesedéssel bír.

Stephen Hester Royal Bank of Scotland bónusz RBS Lloyds
Kapcsolódó cikkek