Pénz- és tőkepiac

Lezúduló hó, jégcsapok - Mikor fizet a biztosító?

Az idei tél szokatlanul csapadékos volt, így megszaporodtak az ebből fakadó kártérítési igények is – egyöntetűen erről számolnak be a biztosítási piac szereplői.

A korábbi években nem volt számottevő az ilyen jellegű kár, az idén azonban a nagy mennyiségű hó következtében a gépjárművekben hólecsúszásból, jégcsapleválásból bekövetkezett károk száma megemelkedett – magyarázza Vereczki András, az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese.

Az így keletkezett kár az autókban akár a félmillió forintot is elérheti, de a Generalinál olyan autósok is jelentkeztek már, akiknek totálkáros lett a gépkocsijuk a háztetőről lezuhanó jég és hó miatt. Általában egyébként a fényezés sérül meg a kocsikon, horpadások keletkeznek, illetve a szélvédő szokott összetörni egy-egy ilyen baleset során.

Nem mindig egyértelmű viszont, hogy ilyen esetekben ki a felelős, és honnan számíthat a károsult kártérítésre. A biztosítók beszámolója szerint a vagyonbiztosítással rendelkező épületek 70-90 százalékának felelősségbiztosítása is van, így elvileg ezek terhére rendezni lehetne ezeket a károkat. Ilyenkor viszont a biztosítók rendszerint megvizsgálják, az érintett társasház mindent megtett-e annak érdekében, hogy az ilyen eseteket elkerülje.

Általában a közterület vagy az ingatlan tulajdonosa, illetve üzemeltetője felel ugyanis az ilyen jellegű károkért, kivéve, ha bizonyítani tudja, hogy minden elvárható intézkedést megtett a balesetet, kárt okozó állapot megelőzése érdekében – hívja fel a figyelmet Balázs Zsuzsanna, a Signal Biztosító lakossági vagyon- és baleset-biztosítási főosztályvezetője.

Vagyis ha a hófogó rendben volt a házon, csak az extrém mennyiségű havat már nem bírta el, esetleg még ki is írták a ház elé, hogy hó- vagy jégcsapveszély van, a pórul járt autósok hiába is próbálnak kártérítést kérni, a ház biztosítója valószínűleg nem fizet majd.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

közterület kár károsult felelős biztosító szélvédő autó jég Signal vagyonbiztosítás Aegon
Kapcsolódó cikkek