Pénz- és tőkepiac

Milliárdos bírsággal fenyeget a PSZÁF

Akár 2 milliárdos bírságot is kaphatnak azok a jelzáloghitelezési, illetve ingatlan-lízingtevékenységet folytató pénzügyi vállalkozások, akik a PSZÁF szerint súlyosan megsértették a fogyasztói érdekeket.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2009. második felétől 10 jelzáloghitelezési, illetve 2 ingatlan-lízingtevékenységet folytató pénzügyi vállalkozásnál végzett átfogó vizsgálatot.

A vizsgálatok során megállapították, hogy az érintett intézmények többsége súlyosan megsértette a fogyasztói érdekeket, nagyrészt a jogszabályok és az ügyfelek érdekeinek megsértésével.

A PSZÁF szerint ugyanakkor a vizsgált vállalkozások üzleti megbízhatóságukat tekintve jelentős kockázatokkal működik.

Az érintett jelzáloghitelező intézmények jó részénél ugyanis a már felmondott hitelszerződések aránya a teljes állományhoz képest a vizsgálat idején, csaknem 14 százalékos volt, miközben a kereskedelmi bankoknál még a nem teljesítő jelzáloghitelek aránya is mindössze 4,6 százalék volt ugyanebben az időpontban.

Ráadásul a vizsgált vállalkozások több esetben olyan partnerekkel működtek együtt, amelyekkel szemben a Felügyelet följelentést tett és eltiltotta őket az engedély nélküli pénzkölcsön-nyújtástól.

A feltárt hiányosságok miatt a PSZÁF márciusban közérdekű keresetet indít majd a piaci szereplőkkel szemben. A tisztességtelen cégeknél a felügyelet akár a 2 milliárd forintos fogyasztóvédelmi bírságokat is alkalmazhatja.

pszaf ügyfél bírság hitel tisztességtelen jelzálog
Kapcsolódó cikkek