Pénz- és tőkepiac

Mol-Szurgut - A "cáfolatok cáfolata" mögött a lényeg

Dézsából öntötték a nyilatkozatokat tegnap a Mol-Szurgutnyeftegas ügylet kapcsán. A cáfolatok cáfolatának tövében véleményünk szerint a legfontosabb momentum kissé elsikkadt – véli a Cashline.

Nevezetesen, hogy az ügylet alappillére a Szurgutnyeftegas eladói szándéka. Erről eddig is csak piaci pletykákból lehetett értesülni, vélhetően ez a későbbiekben is így marad. Nyilvánvaló, hogy a tegnap meglebegtetett forgatókönyv főleg a Mol számára lenne ideális, mivel így már 68 százalék feletti pakett lenne "házon belül", amely stornózná a felvásárlási spekulációkat (ez negatív lenne a részvényárfolyam szempontjából).

Amennyiben a Mol maga állná a cechet, akkor a harmadik negyedév végi 37 százalékos nettó eladósodottsági ráta minimum 45 százalékra ugrana az aktuális piaci árat figyelembe véve, amely fájdalmas teher lenne a cég számára. Persze ha a Mol találna finanszírozó partnert, akkor enyhíthetné a nyomást a pénzügyi helyzetén. A probléma azonban a csoport szempontjából alapvetően az, hogy a Mol működésének motorját jelentő finomítás továbbra is szenved a külső környezeti tényezőktől.

Van megállapodás , de nincs részlet. Így lehetne röviden summázni az és Görögország közötti, lassan már komédiába süllyedő tárgyalásait, mivel tegnap mindenki támogatásáról biztosította a görögöket, de konkrét lépések csak a jövő hétfőn sorra kerülő EU pénzügyminiszteri találkozó után láthatnak napvilágot. Egyelőre elégedettnek tűnnek a szereplők a látszatintézkedésekkel, és azt hangsúlyozzák, hogy igen erős politikai üzenetet fogalmaztak meg, bár mindehhez

Szurgutnyeftegaz elad Görögország Mol Európai Unió eladósodottsági ráta
Kapcsolódó cikkek