Pénz- és tőkepiac

Tízmillió dolláros kártérítést kap egy adócsaló

Egy adócsalásért elítélt német polgárnak 10 millió dolláros kártérítést ítélt meg egy liechtensteini bíróság, mivel az adatait a felhatalmazása nélkül adták át a német hatóságoknak.

A Fiduco Treuhand AG, korábbi nevén LGT Treuhand AG 7,3 millió eurós, azaz 10 millió dolláros kártérítést köteles kifizetni Elmar Schulténak a mai döntés nyomán.

Schultét 2008-ban elítélték adócsalásért, most mégis neki fizethet a liechtensteini pénzintézet, mert nem akadályozta meg, hogy személyes adatai a német hatóságok kezébe kerüljenek. Az LGT Treuhand több száz ügyfelének adatait két évvel ezelőtt lopta el valaki, Berlin pedig megvásárolta az adatbázist. A bank fellebbezett a döntés ellen, miközben az AP információi szerint több korábbi ügyfél is azt tervezi, hogy pert indít a pénzintézet ellen.

A ma nyilvánosságra hozott ítélet érdekességét az adja, hogy Németország éppen most készül megvásárolni egy újabb lopott adathalmazt. Hervé Falciani, az HSBC svájci üzletágának volt IT szakértője egy 1 500 nevet tartalmazó listát kínált eladásra 2,5 millió euróért. Valószínű, hogy Németország a vásárlás mellett dönt, mivel az adatbázis nyomán indított eljárások a legszerényebb számítások szerint is 100 millió eurós bevételt jelenthetnek az államkasszának.

adócsaló német Liechtenstein kártérítés
Kapcsolódó cikkek