Pénz- és tőkepiac

A Fed közleménye új csúcsra repítette a Wall Street-et

Miután tegnap a Fed nem változtatta meg a jegybanki alapkamatot, továbbá megerősítette elkötelezettségét a kamatszint alacsony tartása mellett, a piac optimizmusa erőre kapott és új csúcsokra emelkedett.

Szerző: Tradenet Global

A Fed lépésére Burt White, az LPL Financials befektetési igazgatója így reagált: „A piac izgatott volt a FED döntésével kapcsolatban. A piaci szereplőknek pontosan arra van szüksége a mostani környezetben, hogy a Fed még halogassa kicsit az elkerülhetetlent.”

A kereskedés elején a emelkedett, miután a Standard & Poor’s minősítő ügynökség kiadta beszámolóját Görögország hosszú távú adósság-besorolásáról. Eszerint a görög kormány jelenlegi erőfeszítései az állami túlköltekezés megállítására a jelenlegi szinten tartják az ország besorolását, így az S&P szakértői megerősítették jelenlegi, BBB+ minősítésüket. A Görögország miatti aggodalmak háttérbe szorulnak a piacon, mivel az ügynökség levette a leminősítést valószínűsítő figyelőlistáról a görögöket. Az S&P szerint Görögország nehezen fog tudni eleget tenni a gazdasági kihívásoknak  és annak a célnak, hogy a deficitet a 5.6%-ára csökkentsék 2011-re, illetve 2.8%-ra 2012-re – hacsak a kormány nem eszközöl további lépéseket.

A Dow Jones 44 pont emelkedéssel (+0.41%) zárt 10 686 ponton.
Az S&P 500 index 9 pontot erősödött (+0.78%), így 1159 ponton zárt.
A NASDAQ 16 pont drágulással (+0.67%)  2378 ponton zárt.
A NYSE forgalma csupán 983.9 millió volt. 2201 papír emelkedett, 831 pedig esett; 489 ért egyéves csúcsra, 43 pedig egyéves mélypontra.

A befektetők hangulatát pozitívan befolyásolta két gazdasági adat, melyek szerint az új építési projektek és az építési engedélyek a várttal megegyező, vagy annál kevésbé csökkentek. A gazdasági felépülés jelenlegi két fő akadálya azonban továbbra is az és a marad. Ezen a két területen kell a gazdaságnak jobb eredményeket elérnie ahhoz, hogy bármilyen kijelentés -mely a gazdasági felépülésről szól- kellően megalapozott legyen.

A kedvező ingatlan piaci hírek hatására a tőzsde legerősebb részvényei a nyersanyag-feldolgozó cégek papírjai voltak, míg az egészségügyi és telekommunikációs szektor részvényei lemaradtak az általános derűtől.

A Goldman Sachs szerint 50% esély van arra, hogy az egészségügyi reformcsomagot elfogadja a szenátus – így a reform által érintett vállalatok is ennek függvényében kapják majd minősítésüket. A bank ezért a Boston Scientific (BSX $7.07) részvényeit „semleges”-ről „eladás”-ra ajánlotta, míg a Coventry Health Care (CVH $25.16) cégre vonatkozó ajánlását „semleges”-ről „vétel”-re emelte.

A szénbányászati cégek papírjai is erősek voltak, mivel a Barclays megemelte néhány szektorbeli cég részvényeire vonatkozó célárát. A Patriot Coal (PCX $20.30) közel 6%-os száguldásával az egyik legerősebb volt.

A Harley Davidson (HOG $28.35)  nagy figyelmet kapott és jelentős forgalom mellett majdnem 7%-ot száguldottak a cég viharvert részvényei - írja a Tradenet napi elemzése.
 
S&P 500 (SPY)
Míg a dollár gyengült, a piaci kapitalizáció legnagyobb részét lefedő S&P 500 index emelkedett, és olyan szinteken kereskedett, amiket 2008 októbere óta nem láthattunk.

A gyenge dollár miatt a nyersanyagárak jelentősen emelkedtek. A CRB nyersanyag-index 1%-ot emelkedett a dollár 0.7%-os hanyatlása közben.

Első támasz: 109

Az index 8.95 pont, +0.78% mozgással 1159.46 ponton zárt.

NASDAQ (QQQQ)

A NASDAQ újabb 2010-es csúcsra ért a tegnapi nap folyamán.

A kínai kormány kijelentette, hogy a Google cég köteles alávetni magát a kínai törvényeknek, még ha a cég meg is szünteti webes keresőszolgáltatását az országban. A részvények mostanában hanyatlanak a növekvő aggodalmak miatt, melyek szerint a cég teljesen kivonulna a kínai piacról a cenzúrázási ügy miatt.

Első támasz: 42.12 (az éves mélypont)

Második támasz: 43.83

Az index 15.80 pont, +0.67% mozgással 2378.01 ponton zárt.

Félvezetők ($SOX)

Kétnapi gyengélkedés után az index számottevő korrekciót hajtott végre, és a legerősebb szektorként futott célba. A kereskedés végére nagyjából elérte a 360 pontos ellenállási szintet, amiről mostanában többször írtunk. Amennyiben ezt a szintet ki tudná törni, úgy folytathatná útját a 371 pontos egyéves csúcsra. A pozitív lendület megtartása érdekében az indexnek 340-nél támaszt kell találnia az EMA20 és EMA50 jelenlegi szintjén.

Az Intel (INTC $21.96) kiemelkedően teljesített a szektorban, és a Dow index legjobbja volt, 4% körüli emelkedést produkálva. A cég versenytársait megelőzve új chipeket fejlesztett ki szervergépek számára, melyek magasabb számítási teljesítményűek és hatékonyabb energia-felhasznásúak. A cég legfőbb riválisa, az AMD (AMD $9.38) +5.2%-kal került feljebb.

Elsődleges ellenállás: 371 pont (az éves csúcs)
Másodlagos ellenállás: 360 pont

A szektor 9.44 pont, +2.69% változással 359.87 ponton zárt.


 
Bankok ($BKX)

Miután a múlt héten új éves csúcsot állított fel, a bank-index tegnap is megkapta az egyik legjobb szektor besorolást.

A pénzügyi szektor több mint 7%-ot drágult az év eleje óta, de a szakértők szerint még van benne erő a további növekedéshez. A cégek ugyanis nagyon jó környezetben dolgoznak, ahol nagyok a profitok és könnyű pénzhez jutni. Erejük a kölcsönök iránti keresletből fog származni, amikor a foglalkoztatottság növekedni kezd, és az üzleti készleteket pótolják.

Első támasz: 41.40 (a novemberi mélypont)
Második támasz: 43.30

Az index 0.85 pont, +1.68% változással zárt 51.41 ponton.

Biotech ($BTK)

A biotechnológia ágazat a 2010-es év abszolút győztese, a legerősebb szektor az év eleje óta 30%-os hozamával. Pár nap pihenésekkel tarkított elképesztő száguldása után a szektor csütörtökön és pénteken Akasztott Ember (Hanging Man) gyertyákat rajzolt, majd tegnap a profitrealizálás első konkrét jeleit mutatta, mely teljesen ésszerű és várható lépés az elmúlt hetek őrületes emelkedése után.

Első támasz: 1000

A szektor 17.03 pont, -1.37% változással zárt 1222 ponton.


btk spy BKX Nasdaq SOX
Kapcsolódó cikkek