Pénz- és tőkepiac

A lízing jobb a lakáshitelnél?

A forint alapú lakáshitel a lakás értékének 75 százalékáig terjedhet, viszont a lízing finanszírozási aránya a 80 százalékot is elérheti - mondta Dunavölgyi Mária az OTP Lakáslízing vezérigazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Az euró alapon a lakáslízing finanszírozási hányada 65 százalék, a 60 százalékával szemben. A havi törlesztő részletek azért alacsonyabbak a lízingnél, mivel a lakás áfáját nem kell meghitelezni, hanem a futamidőre elosztva, havonta kamatmentesen törleszti azt az ügyfél - tette hozzá a vezérigazgató.

Kifejtette: például 10 millió forint finanszírozott összegnél - euró alapon - a lízing havi törlesztő részlete 25 éves futamidőnél 60.947 forint, míg a lakáshitelnél 73.013 forint. Forint alapon a törlesztés 72.970 forint lízingnél, illetve 89.254 forint a hitel esetében.

A finanszírozási hányadokat a márciustól hatályos kormányrendelet írja elő magánszemélyekre. Vállalkozásoknál euró alapon is 80 százalék a finanszírozási hányad.

A lízingelt lakás a futamidő végén kerül a lízingbe vevő tulajdonába, addig a lízingbe a tulajdonos, szemben a hitelezett lakással, amely a hitelfelvevő nevén van, de elidegenítési és terhelési tilalom terheli. A futamidő végén bekövetkező tulajdon átszálláskor viszont illetéket kell majd fizetni. A futamidő alatti lízingbevevő váltáskor viszont nem kell illetéket fizetni.

Az OTP Lakáslízing 30 milliárd forinttal részesedik az 50 milliárd forint összegű lakáslízing állományból.

devizahitel forintárfolyam lakáshitel devizahitelesek lakáslízing forinthitel
Kapcsolódó cikkek