Pénz- és tőkepiac

A medve-piac nem tér vissza, de lufik keletkezhetnek

Az ING Investment Management (ING IM) globális vagyonkezelő szerint a világgazdaság egyértelműen a fenntartható „gyógyulás” útján jár, még akkor is, ha időnként a kifáradás bizonyos jelei mutatkoznak.

Egyes államok adósságproblémái, valamint a kormányok fiskális és monetáris szigorításainak köszönhetően csökkent a befektetők kockázati étvágya februárban. Ugyanakkor a vállalati szektor továbbra is jól teljesít, hiszen a profitokon már látszik az agresszív költségcsökkentések és racionalizálások eredménye. A kereslet fenntarthatóságával kapcsolatos aggodalmakat pedig már rövidtávon ellensúlyozni fogják a termelékenységi adatok pozitív hatásai.

Az ING IM szenior részvénystratégája, Patrick Moonen szerint „a részvénypiacok az elmúlt időszakban különbözően teljesítettek köszönhetően a görög államadósság probléma nyomán keletkezett nemzetközi turbulenciának. Azonban a politikai kockázat enyhülésével rövid távon már inkább sáv-kereskedésre számítunk. Tehát nem hiszünk a medve piac visszatérésében, de a viszonylag széles sávon belüli kereskedés még fennmaradhat, amíg teljesen egyértelmű képet nem kapunk a görög helyzet megoldására vonatkozólag.”

Az IMG IM hangsúlyozza, hogy a divergencia egyértelműen látható volt a piacok relatív teljesítményében az év eleje óta – elég, ha csak a görög és spanyol piac teljesítményét hasonlítjuk össze pl. a német és francia piac teljesítményével. Az ING IM szakemberei arra számítanak, hogy a fejlődő piacok jobban fognak teljesíteni főleg a dinamikusabb gazdasági növekedésnek és a vonzóbb értékeltségi szinteknek köszönhetően.

Az ING IM úgy gondolja, hogy a laza kormányzati monetáris politika globálisan 2010 végéig jellemző lehet, ami segíthet a gazdaság növekedésében idén és jövőre is. Patrick Moonen szerint néhány ázsiai gazdaságnak és Brazíliának ugyanakkor szüksége lehet szigorításra, hogy elejét vegyék a „lufik” kialakulásának és csökkentsék az inflációs kockázatot. Azonban erre inkább pozitívumként, mint negatívumként tekintenek az ING IM szakemberei.

Az ING IM azért is optimista a részvénypiaci kilátásokat illetően, mert a 2009-es negyedik negyedéves vállalati eredmények jócskán meghaladták az elemzői várakozásokat. Az eredményjavulásban pedig egyre jelentősebb szerephez jut a profit marzsok növekedése. Az ING IM a vállalati eredmények tekintetében globálisan idén mintegy 30 százalékos növekedést vár, elsősorban a folytatódó agresszív költségcsökkentésekre alapozott termelékenység növekedésének, valamint a bevétel növekedésnek köszönhetően.

 

kereslet értékeltség marzs infláció befektetés részvénypiac válság piac
Kapcsolódó cikkek