Pénz- és tőkepiac

Átalakul a pénzügyi felügyelet Németországban

A német szövetségi kormány közel áll a megegyezéshez a pénzügyi felügyelet új struktúrájáról - írja a Financial Times Deutschland (FTD)pénteki száma.

A lap szerint az uniós pártok frakciója konszenzusra jutott az FDP-vel az úgynevezett holdingmodellről. A jelenlegi javaslat értelmében a Szövetségi Bankból új szervezetet alakítanak ki, amely valószínűleg három "pillért" tart majd ellenőrzése alatt, nevezetesen: a pénzügyi felügyeletet, (BaFin), a Szövetségi Bankot, és a pénzpiac stabilizálását szolgáló külön alapot (Soffin).

Az átalakítás értelmében a Szövetségi Banknak a bankfelügyelet ellenőrzését teljes mértékben a Bafinnak kellene átadnia. A jelenlegi Bafin a jövőben egyedül látná el a felügyeletet a bankok, a biztosítók és az értékpapír felett. (Eddig a bankok felügyelete megoszlott a Bafin és a Szövetségi Bank között).

A Szövetségi Bank, mint jegybank a jövőben is a pénzpolitikáért maradna illetékes. A Soffint pedig tartós válság idejére rendkívüli alappá alakítanák bankok és biztosítók részére. A holding elnöke a Szövetségi Bank elnöke, Axel Weber lenne, a vezetőség tagja lenne még a Bafin és a Soffin főnöke - írja az FTD. A biztosítási- és az értékpapírfelügyelet vezetői is helyet kaphatnak a grémiumban. A reformra vonatkozó javaslatot még a Bundestag nyári szünete előtt beterjesztik. 

Bundestag Németország pénzügyi felügyelet Bafin Soffin bankfelügyelet
Kapcsolódó cikkek