Pénz- és tőkepiac

Átrendeződés várható a könyvvizsgálói piacon

A könyvvizsgálói piacon 2010-ben a díjakra nehezedő piaci nyomás miatt az évek óta bebetonozott ügyfélkapcsolatok átrendeződésére, a második vonal előretörésére lehet számítani – állítja az RSM DTM Hungary.

A magyar piacon 30-40 könyvvizsgáló társaság díjbevétele haladja meg a 100 millió forintot, ebből kevesebb mint 10 cég esetében származik az árbevétel ténylegesen a könyvvizsgálatból. A polarizáltságot jól jellemzi, hogy a tucatnál kevesebb koncentrált tudásbázis mellett nagyon magas az egyszemélyes cégek száma. Az idősebb tanácsadók várható visszavonulása, a vizsgálati küszöbérték esetleges emelése, a közbeszerzésekhez kapcsolódó elvárások, és a BIG 4 utáni második vonalban elhelyezkedő, feltörekvő cégek felvásárlásai, a koncentráció felé mozdítják el a piacot – mutat rá a tanácsadó cég.

"A könyvvizsgáló piacon is látjuk jelét az átrendeződésnek, a nagyvállalati ügyfelek közül egyre többen érzik úgy, hogy nem csak a legnagyobb szereplők pecsétje jelent garanciát arra, hogy mérlegük tükrözi valós gazdasági helyzetüket. Tapasztalataink szerint a hasonló minőség mellett a személyesebb kiszolgálást és a versenyképes árazást keresik a nemzetközi hátterű mezőnyben" - mondta Kalocsai Zsolt, az RSM DTM vezérigazgatója.

A vezérigazgató úgy látja, indokolt lenne a könyvvizsgálati kötelezettséget előíró szabályozás küszöbértékének megemelése. Jelenleg a 100 millió forintos árbevételi küszöböt (2 év átlagában) elérő társaságok esetében kötelező a könyvvizsgálat, a gazdasági folyamatokat, valamint az európai uniós fejlődési irányt szem előtt tartva azonban a könyvvizsgálati küszöbérték jelentősebb megemelése várható.

Ezzel az auditor felkészültségével szemben támasztott elvárások is megemelkednek, ami a nagyobb tudásbázissal hatékonyan működő, a minőségbiztosításra is ügyelő cégeket fogja kedvezőbb piaci pozícióba hozni, hiszen a pénzügyi dokumentációk elektronikus platformra helyezése hozzájárul a hibafelderítés hatékonyságának javulásához, ugyanakkor az ehhez kapcsolódó fejlesztés finanszírozási igénye is jelentős - vélekedett a vezérigazgató.

könyvvizsgáló átrendeződés RSM DTM Kalocsai Zsolt
Kapcsolódó cikkek