Pénz- és tőkepiac

Bankárokat fogtak el Nagy-Britanniában

Hat embert tartóztattak le bennfentes kereskedelem gyanújával a brit tőkepiaci felügyelet (Financial Services Authority - FSA) és a szervezett bűnözés elleni hatóság (Serious Organised Crime Agency - Soca) közösen tartott nyomozása során.

Az ügyben az átfogó kutatás még 2007-ben kezdődött, melynek keretében ma reggel összesen 16 címet kutattak át Londonban, Délkelet-Angliában és Oxfordshire-ben.

A magánlakásokon és irodaházakban tartott akcióban számítógépeket feljegyzéseket, dokumentumokat foglaltak le, valamint 6 embert le is tartóztattak.

A két szervezet szerint a letartóztatott tisztségviselők hosszú ideje kifinomult módszerekkel végrehajtott bennfentes kereskedőhálózatot tartottak fenn. Közülük ketten vezető pénzintézetek magas beosztású bankárai voltak, míg egy személy egy fedezeti alapnál dolgozott.

Az FSA közleménye alapján az a gyanú, hogy a bankáron közvetlenül vagy közvetítőkön keresztül bennfentes információkkal láttak el különböző befektetőket, akik az információkat felhasználva tetemes nyereségre tettek szert. Az akcióban összesen 143 FSA alkalmazott vett részt közösen a Soca szakértőivel. A BBC szakértője szerint többé már nem kétséges, hogy az erre szakosodott szervezetek mindent megtesznek az ilyen típusú bűncselekmények felderítése érdekében.

 

Mi is az a bennfentes

Bennfentes kereskedelem: a bennfentes személy által, bennfentes információ felhasználásával a bennfentes információval érintett pénzügyi eszközre történő ügylet kötése vagy ilyen ügylet kötésére történő megbízás, illetve bennfentes információ más személy számára történő továbbadása, valamint más személy számára a bennfentes információval érintett pénzügyi eszközre történő ügyletkötésre vonatkozó javaslat tétele.

Bennfentes információ: pénzügyi eszközzel kapcsolatos olyan lényeges információ, amely még nem került nyilvánosságra, közvetlenül vagy közvetve a pénzügyi eszközre vagy a pénzügyi eszköz kibocsátójára vonatkozik, és nyilvánosságra kerülése esetén a pénzügyi eszköz árfolyamának lényeges befolyásolására alkalmas.

Bennfentes információ: pénzügyi eszközzel kapcsolatos olyan lényeges információ, amely még nem került nyilvánosságra, közvetlenül vagy közvetve a pénzügyi eszközre vagy a pénzügyi eszköz kibocsátójára vonatkozik, és nyilvánosságra kerülése esetén a pénzügyi eszköz árfolyamának lényeges befolyásolására alkalmas. -->

soca Anglia bennfentes kereskedelem BBC bankár FSA
Kapcsolódó cikkek