Pénz- és tőkepiac

Bátortalan lakáshitelesek

Egyelőre nem nagyon mernek élni a lakáscsere folyamatát fölgyorsító, átmeneti banki megoldásokkal – áthidaló hitel, pótfedezet bevonása – az ingatlankölcsön felvételében érdekelt hazai ügyfelek.

Pedig a lecserélendő ingatlan pótfedezetként történő bevonásának lehetősége elvben minden hitelintézetnél adott, és a nagyobb, a lakossági piacon is érdekelt bankok többsége tart a kínálatban áthidaló hitelt is. (Ez utóbbi lényege, hogy az adós – a megfelelő önerő előteremtése érdekében – a régi ingatlanát fedezetként felajánlva hitelt kap, majd az eladást követően azt a kamattal együtt visszafizeti.)

Az óvatosság okaként a kedvezőtlen gazdasági helyzetet és a pangó ingatlanpiacot jelölik meg a hitelintézetek: az ügyfelek ugyanis még tartanak attól, a halvány kereslet miatt nem tudják időben eladni régi lakásukat.

Az áthidaló kölcsönök jövőjét illetően ugyanakkor már kissé optimistábbak a piaci szereplők, hiszen a költözést tervezőknél egyre több esetben merülhetnek majd fel megoldás gyanánt ezek a konstrukciók.

Az ügyfelek oldaláról megmutatkozó óvatosság mindenesetre jól nyomon követhető a statisztikákban is. Ez év januárjában mindössze 14,7 milliárd forintnyi új lakáshitelt vettek fel a hazai háztartások, ez csupán töredéke az egy-két évvel korábbinak.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

lakáscsere lakáshitelek hitelintézetek ügyfelek
Kapcsolódó cikkek