Pénz- és tőkepiac

Főként a rézpiac reagált a chilei földrengésre, az arany nem mozdult

A Chilében pusztító földrengésre az arany nem reagált, kilengései továbbra is a dollár árfolyamának mozgását és a kockázati étvágy általános alakulását követik – véli Ole Sloth Hansen, a Saxo Bank elemzője.

A dél-amerikai országot a hétvégén megrázó 8,8 erősségű földrengés hatása elsősorban a nagy tisztaságú réz (HG Copper) piacán volt érzékelhető, ahol az árfolyam az éjszakai 348,70 dollárcentes kötések után 2,5%-ot emelkedve elérte a 336 centet. 

Chile a világ legnagyobb réztermelő országaként a világ rézkitermeléséből 1/3-dal részesedik. A jelentős bányák többsége azonban a földrengéssel sújtott területtől távol az ország északi részén található, ahonnan szerkezeti károkról nem érkezett hír. Ennek ellenére az infrastruktúrát, különösen a villanyvezeték hálózatot ért károk hatása a közeljövőben az áramellátás területén még érezhető lesz. A zavarok időtartama várhatóan attól függ majd, mennyire gyorsan sikerül az áramszolgáltatást helyreállítani – áll az elemzésben.

A piac véleménye szerint a zavar viszonylag rövid idő alatt elmúlik, és ez az erősödő dollárárfolyammal együtt ma délelőtt az eladókat a magasabb árak felé sodorta – véli a Saxo bank elemzője.

arany réz Saxo Bank chilei földrengés elemző piac
Kapcsolódó cikkek