Pénz- és tőkepiac

Jól fogyott a Gazdahitel

Fennállásának második évében is tovább nőtt a Gazdahitel-Gazdakártya konstrukció népszerűsége.

Az elsősorban egyéni és családi gazdálkodókat, valamint őstermelőket célzó konstrukció tavaly év végéig immár 9,4 milliárd forintnyi hitelkeretet biztosított mezőgazdasági termékek elsődleges előállítására. A statisztikák szerint eddig főként növénytermesztési célokra fordított Gazdahitel iránt – az elmúlt két évhez hasonlóan - várhatóan a következő hetekben ugrik meg a kereslet.
 
A tavalyi évben 1266 új ügylet valósult meg, az átlagos hitelkeret meghaladta az 5,6 millió forintot. A Gazdahitel a mezőgazdaságban működő legkisebb szereplőket segíti folyamatos forrás biztosításával: 2009-ben az új ügyfelek 31 százaléka őstermelő, 29 százaléka családi vállalkozás, míg 27 százaléka egyéni vállalkozó volt.

A maximális, két éves futamidőt a szerződők közel 80 százaléka vette igénybe. Kiemelkedően pozitívak a tapasztalatok a vállalkozások fizetési fegyelmére vonatkozóan: az elmúlt év során mindössze 9 esetben került sor a kezességi garancia beváltására, ami jóval 1 százalék alatti arányt jelent.
 
A területi megoszlást tekintve a Gazdahitel-Gazdakártya konstrukció Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Baranya és Tolna megyékben volt a legnépszerűbb: e négy megyében kötötték 2009-ben az ügyletek közel 45 százalékát. A hitelkeretet háromnegyed részben növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodók igényelték: talán ez az oka annak is, hogy a Gazdahitelre vonatkozó ügyleteket, arányukat tekintve, nagyobbrészt a tavasztól őszig terjedő időszakban kötik.

futamidő Takarékbank vállakozás Gazdahitel megyék Gazdakártya növénytermesztés
Kapcsolódó cikkek