Pénz- és tőkepiac

Megállt az olajár emelkedése

A tegnapi emelkedést követően ma nem folytatta a ralit az olaj, az elemzők szerint a befektetők profitrealizálásba kezdtek, miután lereagálták a kedvező adatokat.

Az áprilisi jegyzésű nyersolaj ára New Yorkban 82,13 dollár volt ma, míg az északi-tengeri Brentért 80,46 dollárt adtak Londonban. Az olaj ára a tegnapi emelkedés után pihent meg: az amerikai Energiaügyi Minisztérium a vártnál jobb adatokat tett közzé.

Eszerint a március 5-i héten 2,9 millió hordóval csökkent a benzinkészlet az Egyesült Államokban, miközben az elemzők 100 ezer dolláros emelkedésre számítottak. A dízel és a fűtőolaj mennyisége is a vártnál többször nagyobb mértékben, 2,2 millió hordóval csökkent.

Ugyanakkor az amerikai nyersolaj készletek 1,4 millió hordóval növekedtek, igaz, ez is jobban alakult a szakértői várakozásoknál, amelyek 1,7 millió hordós emelkedésről szóltak. A National Australia Bank elemzője az AFP-nek elmondta: a piaci hírek nagyrészt pozitívak, de nem csoda, hogy a befektetők most profitrealizálásba kezdtek, hiszen a gazdasági helyzet mind az Egyesült Államokban, mind Európában bizonytalan.

olajár készlet olaj nyersolaj profitrealizálás elemző
Kapcsolódó cikkek