Pénz- és tőkepiac

Mi lesz a magyar frankhitelesekkel?

Miután a svájci frank tíz éves csúcsra emelkedett az euróval szemben, a svájci nemzeti bank elnöke leszögezte, hogy kontrollálják a deviza árfolyamát és megvédik a külső sokkoktól.

Philipp Hildebrand megfogalmazása szerint a jegybank határozottan lép fel a túlzott frankerősödéssel szemben. A svájci nemzeti bank vezetője úgy látja, hogy a deflációs fenyegetést nem lehet elbagatellizálni, meg kell védeni a külső sokkoktól a devizát és az euróval szembeni túlzott erősödés is ilyennek tekinthető. A frank egyébként Hildebrand bejelentés után rögtön gyengült.

A pillanatnyi devizaárfolyamokat itt találja!

A hazai, svájci frankban eladósodott ügyfeleknek nem jön jól az alpesi deviza euróval szembeni erős pozíciója, hiszen ez közvetve tükröződik a forinttal szembeni árfolyamon is. Ráadásul, ha a frank hirtelen gyengülni is kezdene, az a törlesztőrészleteken csak több hónapos csúszással tükröződne, feltéve, ha a hitelt korábban folyósító pénzügyi szolgáltató által alkalmazott kamat nem emelkedik.

Mindenesetre ez az év eddig nem alakult túl jól a svájci frank alapú hitelt törlesztők szempontjából, hiszen a 183,3 forintos, devizapiaci átlagárfolyam alig marad el a tavaly egész évben produkált 185,2-től. Márpedig a magyar lakosság svájci frankkal szembeni kitettsége – bár folyamatosan csökken - még mindig nagyon magas: a nagyjából 7900 milliárd forintnyi lakossági 55 százalékát tartották nyilván az alpesi devizában január végén.

Az ügy hátterét az adja, hogy a frank tíz éves csúcsra erősödött az euróval szemben, a deviza árfolyamának emelkedése pedig nyomás alá helyezte a jegybankot, amelytől elvárják, hogy tartsa kordában a frank értékét.

Ugyanakkor a Royal Bank of Canada elemzője a Bloombergnek úgy nyilatkozott, hogy Hildebrand szavai csupán megerősítik a jegybank eddigi kommentárjait és ezzel azt a benyomást keltik, hogy a jelenlegi árfolyam elfogadható. Elsa Lignos úgy látja, hogy a bankár messzebbre is mehetett volna a frank védelmében.

svájci frank Hildebrand
Kapcsolódó cikkek