Pénz- és tőkepiac

Miért nem kelendőek az amerikai értékpapírok?

Nem kelendőek az amerikai állampapírok, legalábbis az eheti aukciókon nem tolonganak a vevők – jelenti a Cashline.

A tegnapi 5 éves futamidejű állampapír aukción a felkínált 42 milliárd dolláros csomag természetesen mind elfogyott, de jóval kisebb érdeklődés mellett, ami további felhajtó erőt jelentett a hozamok terén. A közvetett ajánlattevők (például a külföldi központi bankok) is csak a lejegyzett mennyiség 40 százalékát adták, ami szintén elmarad az átlagos 49 százalékos értéktől.

Persze lehet keresni az indokokat, hogy miért van ez, de nem kell nagyon messzire menni, hisz fundamentálisan egyáltalán nincs rendben az amerikai gazdaság, de ha ez nem is lenne elég, rövid távon szintén nincs jó hatással a fokozódó európai államadósság leminősítési hullám (tegnap a Fitch rontott a portugálok hitelbesorolásán).

Többen úgy vélik, hogy a vasárnap elfogadott amerikai egészségügyi reform keretrendszere is csak további nyomás alá helyezheti az amerikai állampapír kibocsátásokat. Kiindulva az elmúlt két nap aukciós teljesítményeiből, a mai 7 éves állampapír értékesítések is gyenge eredményt hozhatnak.

Halad előre a Dubai World adósságrendezése is, hisz ma reggel az arab állam kormányzata egy 9,5 milliárd dolláros mentőövet ajánlott fel a november végén bajbajutott holdingnak. Persze ettől még nem oldódik meg a helyzet, de újabb lélegzetvételhez juthat a Dubai World abban a restrukturálási folyamatban, ami még sok-sok hónapig eltarthat, és amiben számos alkudozási csörte vár még az arabokra beragadt hitelezőikkel szemben, amit egyáltalán nem enyhít a dubaji katasztrofális helyzete (az óriási lufi fújás után 50 százalékkal estek vissza az ingatlanárak a városban). Mindenesetre a bejelentés táptalajt adhat a részvénypiaci emelkedésben bízó befektetőknek.

államadósság Dubai World államkötvény árverés aukció állampapír amerikai
Kapcsolódó cikkek