Pénz- és tőkepiac

Goldman Sachs: "Nem fogadtunk az ügyfelek kárára"

A Goldman Sachs visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint a jelzálogpiacon "fogadásokat kötött volna ügyfelei kárára" a pénzügyi válság csúcspontján.

A visszautasítás abban a levélben hangzott el, amelyet a befektetőkhöz intézett. A cég 2009-re vonatkozó éves jelentésének nyolcoldalas bevezető részében Lloyd Blankfein, a Goldman Sachs elnök-vezérigazgatója, valamint helyettese, Gary Cohn vitába szállt azokkal az állításokkal, miszerint a cégük profitált az amerikai és az AIG biztositó összeomlásából – írja a Financial Times.

A levél leszögezi: a Goldmannak az a sorsdöntő fontosságú elhatározása, hogy 2006 decemberében csökkenti az amerikai jelzálogpiacnak való kitettségét, amikor számos ügyfél még mindig jelzáloggal támogatott értékpapírokat vásároltak a bank közvetitésével, egyszerűen prudens kockázatkezelés volt.

"A bank nem generált óriási bevételeket vagy profitot azzal, hogy fogadást kötött rezidens, jelzáloghoz kötődő termékek ellen, ahogy egyesek spekuláltak." A Goldman mintegy 3 milliárd dollárt vesztett a jelzáloglapú értékpapírokon 2008-ban, kevesebbet, mint riválisai, a Citigroup és a Merril Lynch. 

kockázat Goldman Sachs Blankfein ügyfél Bank cáfol ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek