Pénz- és tőkepiac

Greenspan: A Wall Street a hibás, nem szegények hitelei

Alan Greenspan ma a Kongresszus illetékes bizottsága előtt beszélt arról, hogy szerint mi váltotta ki a másodlagos jelzálogpiaci válságot. A Fed volt elnöke szerint nem az általa preferált alacsony alapkamat hibáztatható az ingatlanpiaci buborékért.

Alan Greenspan 1987 és 2006 között vezette a Fedet. A jegybank 2001-ben 6,5 százalékról 1,75 százalékra, majd 2003-ban 1 százalékra mérsékelte az alapkamatot. Egyes elemzők szerint az aránytalanul alacsony ráta következtében olcsóvá váló hitelek is okolhatóak a jelzáloghitel-válságért, hiszen ebben az időszakban olyanok is hitelhez jutottak, akik annak kifizetését valójában nem engedhették meg magunknak.

Greenspan többek között ezzel kapcsolatban is nyilatkozott mai meghallgatásán. A 84 éves jegybankár leszögezte, hogy nem a szegényeknek nyújtott hitelek vezettek az ingatlanpiaci buborék kialakulásához, hanem azokat az átláthatatlan konstrukciók, amelyeket a Wall Street ezekre épített - jelenti a Bloomberg.

A legendás bankár leszögezte: elnöksége alatt aktívan védték a fogyasztók jogait és nagyobb felügyeletet gyakoroltak a piacra, mint a későbbi években. "Míg szerencsére sok pénzügyi innováció sikeres, sok sikertelen" – fogalmazott Greenspan, aki szerint nem lehet előre meghatározni egy adott újítás eredményét. A jegybankár úgy látja, hogy a következő pénzügyi válság újabb toxikus eszközöket fed fel majd, amelyekről addig senki nem hallott.

Fed greenspan jelzálog jegybank
Kapcsolódó cikkek