Pénz- és tőkepiac

Idén már 50 bankot zártak be az Egyesült Államokban

Idén már 50 bankot zártak be az Egyesült Államokban; a szövetségi pénzügyi hatóságok legutóbb néhány napja nyolc csődbe ment pénzintézetre tettek lakatot: 3 Floridában, 2 Kaliforniában, 1-1 Massachusetts, Michigan és Washington államban szüntette be működését - hangzott el vasárnap a CBS News televízióban.

 A Szövetségi Betétbiztosítási Társaság (FDIC) vette át a bankokat, közöttük a három floridai bankot, amelyek összesen 3,9 milliárd dollár vagyonnal rendelkeztek.

Az FDIC egy kivételével már mindegyik bankhoz talált vevőt. A három floridai pénzintézet például majdnem teljes egészében a kanadai TD Bankhoz kerül. A további vásárlók között van a Los Angeles-i Center Bank, valamint a San Franciscó-i Union Bank.

A kormány által támogatott FDIC-nek több száz millió dollárjába került az érintett bankok csődje, a betéttulajdonosok vagyona számlánként 250 ezer dollárig (48,6 millió forintig) biztosított.

Az Egyesült Államokban tavaly 140 bank jelentett csődöt, ebből az FDIC-nek több mint 30 milliárd dollár vesztesége volt. 2008-ban 25, 2007-ben mindössze 3 amerikai bank ment csődbe. Sheila Bair, az FDIC elnöke szerint a bankcsődök száma idén tetőzik, valamivel meg fogja haladni a tavalyi mutatót.

bankbezárás Amerika bankcsőd Szövetségi Betétbiztosítási Társaság
Kapcsolódó cikkek