Pénz- és tőkepiac

Itt az első közösségi bank

A magyar piacon másfél évtizede jelen lévő, takarékszövetkezetként induló, majd 2008-tól bankként működő HBW Express Magyarország MagNet Magyar Közösségi Bank néven folytatja tevékenységét 2010. április 30-tól – hangzott el a hitelintézet mai sajtótájékoztatóján.

A közösségi banki modell – amelyet külföldön már több helyen is sikerrel alkalmaznak - lényege, hogy a működés során prioritást kap a felelősség és a fenntartható fejlődés elve.

Fáy Zsolt, a hitelintézet igazgatóságának elnöke elmondta: a magyar bankrendszer forráshiányos, és az üzleti modelljében a szolgáltatók és az ügyfelek között vagy érdekellentét áll fenn, vagy nincsen kapcsolat, emellett a szolgáltató kizárólag az elérhető profit maximalizálásában érdekelt. Így – tette hozzá – az ügyfél csak a magas elérését tartja szem előtt, az egyáltalán nem érdekli, hogy mibe fektetik a pénzét, illetve, ha hitelt vesz fel, nem figyel rá, hogy az ehhez szükséges forrás honnan származik.

Ezzel szemben – mutatott rá Fáy Zsolt -, a közösségi bankok üzleti modelljében van valamilyen kapcsolat, összefogás a szolgáltató és az ügyfél között. Így például a közösségi banki termékeknél a betétes látja, hogy hova és mennyit fektet be a bank, és ebből mennyi a nyeresége. Ugyancsak látja az ügyfél, hogy a bank kiknek és milyen összegben nyújt hitelt. Fontos eleme az üzleti modellnek az is, hogy a bank csak olyan területeken nyújt hitelt, amelyek hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez: ilyen például a biogazdálkodás, a zöldenergia, vagy a természetvédelem.

A MagNet jogelődje, a HBW Express Bank 53,03 milliárd forintos mérlegfőösszeggel zárta a tavalyi évet, ami 50 százalékos növekedést tükröz. A hitelintézet adózott eredménye 442 millió forintot ért el, amely szintén nagyjából másfélszerese a bázisidőszakinak. A hitelintézet 12 fiókot működtet országszerte (ebből egyet a fővárosban), és május elején újabb fővárosi egységgel bővül a hálózat.

 

HBW Express MagNet MagNet Magyar Közösségi Bank
Kapcsolódó cikkek