Pénz- és tőkepiac

Nem túl combos jelentés az Alcoától - Az Intelt várja a piac

Nem túl combos gyorsjelentés érkezett az Alcoa-tól: az egy részvényre jutó tisztított eredmény megfelelt a piaci várakozásnak (10 cent), ugyanakkor az árbevétel csalódást keltett a befektetők körében (4,9 milliárd dollár vs. 5,2 milliárd dolláros konszenzus) – jelenti a Cashline.

Egy negyedévvel ezelőtt egyébként az Alcoa vártnál jobb árbevételi mutatója részben annak volt köszönhető, hogy egyes hírek szerint zéró marzstartalmú kereskedést folytatott alapanyagokkal és késztermékekkel, ám ennek hátterére azóta sem derült fény.

Az első negyedéves működést egyébként nyomás alatt tartották a relatíve alacsonyabb marzsok, valamint a magas energiaárak, míg két kohó bezárása és az amerikai egészségügyi reform jelentős többletkiadást okozott a társaságnak (ezek és más egyszeri tételek részvényenként összesen 29 centes mínuszt jelentettek, amelyekkel kiigazítva lett 10 cent a nettó eredmény).

A vezérigazgató egyébként optimista volt a gyorsjelentést követő telefonkonferencián, de azért jelezte, hogy kirobbanó örömre nincs ok a kilátások kapcsán. A részvényárfolyam a zárás utáni elektronikus kereskedésben kisebb mínuszba került majd megragadt egy 0,5 százalék körüli mínuszban.

Nagy várakozásokkal tekint a piac az Intel ma esti gyorsjelentésére, hisz sokan az IT szektor egészségi állapotát látják a cég eredményeiben visszatükröződni. A várakozások szerint a világ legnagyobb chipgyártója 38 centes EPS eredményről és 9.8 milliárd dolláros árbevételről adhat számot, ami jelentős javulást jelentene a bázis negyedévhez képest, de mint mindig, most is minden a részletekben fog megbújni.

Az első dolog, amit nagyító alá vesz a piac, a chipek iránti kereslet alakulása, másrészről pedig a készletek alakulása, hisz ha abban növekedés mutatkozik, sokan árnyaltabb álláspontra helyezkedhetnek a cég teljesítményével kapcsolatban, tudniillik, hogy gyenge a kereslet és a fellendülés hosszabb ideig is elhúzódhat. Mindenesetre több elemző tollából azt lehet kiolvasni, hogy az Intel a versenytársakhoz képest relatíve olcsó, és a 10 milliárd dolláros nettó készpénzállomány, illetve az egészséges mérlegszerkezet ideális vételi célponttá teszi a cég részvényeit, ugyanakkor nem kell egyből a beszállási lehetőségeket keresni ilyen emelkedés után.

chip kohó eredmény marzs IT Intel jelentés árfolyam Alcoa
Kapcsolódó cikkek