Pénz- és tőkepiac

Nézzünk a hamufelhő mögé!

Az amerikai részvénypiac hétfői emelkedésével visszahozta pénteki éles esésének egy részét, amit a pénzpiaci szabályozó szervezet Goldman Sachs elleni periratának benyújtása okozott, melyben a nagybankot csalással vádolják. A tegnapi emelkedést a Citibank jó pénzügyi eredménye, és a DuPont-ról és a McDonalds-ról szóló pozitív elemzői kommentárok is segítették.

Szerző: Tradenet Global

A Dow Jones 73 pontot emelkedett (+0.67%), így a napot 11 092 ponton zárta. Az index egyik legerősebbje a DuPont ($39.37 +1.8%) volt, mivel az Argus Research megemelte a cég minősítését, és vonzónak nevezte a cég fenntartható növekedését a következő néhány negyedévre. A McDonalds ($69.92 +1.3%) szintén növekedett, a JP Morgan ugyanis megemelte a célárát, más elemzők pedig pozitív előrejelzéseket tettek a gyorsétterem-láncolat szerdai gyorsjelentése előtt.

Az Alcoa némileg ellensúlyozta az index emelkedését, mivel 1.4%-ot esett a nyersanyagárak csökkenése miatt. A NASDAQ 1 pontot csúszott lejjebb (-0.05%), záró ára így 2480.11 lett. Az S&P 500 index 5.39 pontot tudott emelkedni, így 1197.62 ponton zárta a napot. Az index minden ágazata pozitívan végzett, a pénzügyi részvényekkel az élen, amit a Citigroup gyorsjelentése fűtött. A bank részvénye (C $4.88 +32) +7%-ot ugrott fel a jó profitokról szóló jelentés közzétételekor. Hasonló eredményt már 3 éve nem láttunk a banktól. Arra következtethetünk, hogy a bank túljutott a pénzügyi mélyponton, és masszív szerkezeti átrendezést hajtott végre.

A bank nyilatkozata szerint a jó eredmény nagy részben a háttérben folyó részvénykereskedésnek és egyéb tőzsdei manővereknek köszönhető. Obama elnök pontosan ezt a tevékenységet akarta különválasztani a banki gyakorlattól. A bank egyúttal köszönetet mondott az adófizetőknek, akik nélkül ez az eredmény nem jöhetett volna létre. Köztudomású, hogy az adófizetők pénzéből mentették meg a céget az összeomláskor, miután ők kockázataikat az ügyfelekre terhelték, miközben a profitokat eltették. Sok ember ezért joggal érezheti úgy, hogy a bankok gyakorlata etikátlan, és pontosan erre láthatunk példát a friss Goldman Sachs hírekben.

Mindeközben az energiaszektor lemaradt az emelkedésből, mivel a befektetők az olajárak fölött hezitáltak, és igyekeztek felmérni az európai légi közlekedésben jelenleg kialakult káosz hatásait, amit az izlandi vulkanikus hamu szétterjedése okozott.

A hétfői mérsékeltnek mondható részvény-áramelkedés annak tudható be, hogy a befektetők a közel egy éve stabilan emelkedő piac pénteki aláhullásában inkább olcsó vételi lehetőséget látnak, mint egy korrekció kezdetét. „Minden visszahúzódás vételi lehetőség volt, és busásan megtérült. A mai nap is arra példa, hogy a piac az emelkedés folytatására készül. Ha a Goldman-botrány vagy a vulkáni hamu mögé nézünk, látjuk hogy a jelentési szezon kellős közepén vagyunk, ahol a cégek rendre vártnál jobb eredményeket hoznak, és javítják kilátásaikat.” – mondta Kevin Kruszenszki, a KeyBanc Capital Markets egyik igazgatója, majd hozzátette: „A Goldman ugyan kedden teszi közzé gyorsjelentését, de nem tudom, ennek mennyi jelentősége lesz a piacon, ugyanis a bank fölött sötét felhők gyülekeznek, és egy darabig ott is lesznek.” A Goldman Sachs 1.6%-ot emelkedett tegnap, bár ez a pénteki 13%-os esésének csak kicsi részét hozza vissza.

A német Daimler autógyártó részvénye 5.7%-ot emelkedett, ahogy a cég egy eddiginél jóval optimistább egész éves előrejelzést adott ki, miután a vártnál hamarabb publikálta negyedéves számait.

Az európai légikikötők már ötödik napja tartanak zárva az izlandi hamufelhő miatt. Emiatt a légitársaságok részvényei tovább estek, Az CAL  -1.17%-ot,  a U.S. Airways -3.6%-ot, a Continental Airlines -4.4%-ot. A Delta Air Lines annak ellenére zuhant –5%-ot, hogy a JP Morgan felminősítette a részvényt. A Southwest Airlines viszont +2.8%-ot emelkedett, mivel a JP Morgan az ő minősítésüket két fokozattal is felemelte, mondván, hogy a diszkont légitársaság „kitanulta az árdiszkrimináció művészetét”.

A Palm –12%-ot zuhant a hírre, miszerint Morgan Keegan leminősítette a cég besorolását, kevés esélyt látva egy közeli felvásárlásra.

Az AK Steel –3.6%-ot zuhant, mivel leminősítette a Longbow Research, aki már nem hiszi, hogy a cég jelentősen felül tudná teljesíteni a elvárásait.

A Bank of Hawaii +4.8%-ot emelkedett, mivel a bank első negyedéves bevétele és profitja túllépte a várakozásokat, és a rossz hitelek leírásából származó veszteségük folyamatosan csökken. A cég úgy látja, hogy a hawaii gazdaság stabilizálódik.

A Sandisk szintén leminősítés miatt esett –2.8%-ot. A Pacific Credit szerint hiába hozza a cég a kitűnő eredményeket, ha ezek már be lettek árazva a részvényeibe.

A Sprint Nextel +2.7%-ot emelekedett, ahogy a Wells Fargo felminősítette. Véleményük szerint a negyedéves eredménye azt fogja mutatni, hogy a cég egyre növekvő részt hasít ki a piacból.

Az AK Steel –3.6%-ot zuhant, mivel leminősítette a Longbow Research, aki már nem hiszi, hogy a cég jelentősen felül tudná teljesíteni a tőzsde elvárásait.

A Bank of Hawaii +4.8%-ot emelkedett, mivel a bank első negyedéves bevétele és profitja túllépték a várakozásokat, és a rossz hitelek leírásából származó veszteségük folyamatosan csökken. A cég úgy látja, hogy a hawaii gazdaság stabilizálódik.

A Sandisk szintén leminősítés miatt esett –2.8%-ot. A Pacific Credit szerint hiába hozza a cég a kitűnő eredményeket, ha ezek már be lettek árazva a részvényeibe.

A Sprint Nextel +2.7%-ot emelekedett, ahogy a Wells Fargo felminősítette. Véleményük szerint a negyedéves eredménye azt fogja mutatni, hogy a cég egyre növekvő részt hasít ki a piacból.
 


S&P 500 (SPY)

A piac tegnap nagyon hektikus, volatilis mozgást produkált. A kezdeti emelkedés után masszív csökkenésnek indult az index, amit később nap végére a vevők az uralmuk alá hajtottak. A pénteki nagy esés egy esetleges nagyobb korrekciót vetíthet előre, de erre nem érkezett megerősítés. Egy piercing bar-t formált a tegnapi kereskedés végére. Ez így az esés végét jelzi (ellentmondás).

Persze arra vonatkozóan szintén megerősítésre van szükség. A kisebb alsó kanócok némi vételi nyomásról tanúskodnak. Igazi, trendfolytatást jelző megerősítés az éves csúcs meghaladása esetében kapnánk. Egyelőre az akkumulációs fázisban járunk, kérdés, meddig tart majd.


Első támasz: 115.24
Második támasz: 108.94

Az index 0,45 pont emelkedéssel (+0,38%), 119,36  ponton zárt.

NASDAQ (QQQQ)

A NASDAQ-on egy esetleges csökkenés megtorpanásának lehetősége már jobban látszik. Egy hosszú alsó kanócú kalapács alakult ki. Az MA-k is támaszként funkcionálnak. Ki kell, hogy várjuk mi történik az elkövetkezendő napokban. Könnyen lehet, hogy a csökkenés mégsem most jön el. Ennek a kalapácsnak a high-low tartományának meghaladása fogja valószínűsíteni a következő irányt.

Első támasz: 42.12 (az éves mélypont)

Második támasz: 46.44 (március 4-én kinyitott gap)

Az index -0,03 pont csökkenéssel (-0,06%), 49,53 ponton zárt.
 
Félvezetők ($SOX)

A félvezető index majdnem csinált egy szökési rést, de végül megtorpant és betöltötte azt. A hosszú alsó kanócok és a kalapács a várható vevői nyomásról árulkodnak. Ráadásul a rés betöltése után támaszra is számíthatunk, ugyanakkor a 10-es MA is ott van támaszként (a charton 8-as periódus). A bizonytalan gyertyatartományból való kitörés/letörés mutathatja az irányt. Valószínűbbnek tartom az emelkedést, ha jön rá kellő megerősítés.

A szektor -4,09pont csökkenéssel (-1,04%), 393,75 ponton zárt.
 
Bankok ($BKX)

A bankok szektorát kicsit megrengették, de nem jött negatív tartományra megerősítés. Habár pozitívra sem. Egy inside bar formálódott a tegnapi nap folyamán, ami rövidtávú bizonytalanságot mutat. A nagy piros gyertya tartományából való kitörés/letörés lehet megerősítés az adott irányra vonatkozóan. A hosszabb alsó kanócok itt is némi vételi nyomásról árulkodnak.

Első támasz: 43.30 (a novemberi mélypont)
Második támasz: 50.5

Az index +0,54 pont emelkedéssel, (+0,99%)  54,75 ponton zárt.
 
Biotech ($BTK)

A biotechnológia ágazat a 2010 győztese, a legerősebb szektor az év eleje óta 33%-os hozamával. Miután folyamatosan új csúcsokra törtek, a befektetők jelenleg még pihegnek, az ágazat pedig oldalazik. Az elmúlt időszakban egy nagyobb gyertyakonszolidáció alakult ki (vagy zászló hatalmas lobogóval). Ez jó jel az emelkedő trend szempontjából. Csupán a vevőkre várnak, vagy épp a profitrealizálókra. Ebből való kitörés mutatja az irányt.

Első támasz: 1212 pont

A szektor -1,76 pont csökkenéssel (-0,14%), 1226 ponton zárt.

részvény DuPont légitársaság McDonald's Daimler tradenet Goldman árfolyam Alcoa
Kapcsolódó cikkek