Pénz- és tőkepiac

Tönkretenné az országot a Fidesz hiteles választási ígérete?

Az ország tönkretételével lenne egyenlő szakértők szerint, ha a Fidesz választási ígéretét betartva valóban visszaállítaná a szocpoltámogatást és a kedvezményes kamatozású lakáshitelezést, ezek az intézkedések már 2000-től megrendítették a költségvetést - írja keddi számában a Népszava.

A lapnak nyilatkozó Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének igazgatója elmondta: a Fidesz hasonló intézkedései már 2000-től megrendítették a költségvetést. Az akkori kedvezményes hitelezés, illetve támogatási rendszer terheit a mai napig is viseli a költségvetés.

Inotai András felelőtlenségnek és betarthatatlannak tartja azt a fideszes ígéretet, amely szerint kormányra kerülése esetén a párt évi 40 ezer új lakás építését támogatja majd. Külföldi forrásokat ugyanis nem lehet és nem is célszerű a jelenlegi válságos világgazdasági helyzetben erre a célra fordítani. Hazai pénzeszközök pedig nem állnak rendelkezésre, csak akkor, ha a Fidesz adóemelést hajt végre, vagy elvonja a pénzt más szociális területekről - írja a lap.

A PM szakembere a Népszavának elmondta: az, hogy tavaly megszűnt a korábbi lakástámogatási rendszer, még abban az évben 20-30 milliárd forintos megtakarítást hozott a költségvetésnek. Ez a megtakarítás évről évre emelkedik. Idén 60-70, jövőre pedig már 70-80 milliárd forinttal könnyítené meg az államháztartás
kiadási oldalát.

 


 

lakáshitel kedvezményes hitel hitel Fidesz ígéret
Kapcsolódó cikkek