Pénz- és tőkepiac

Vizsgálódnak a "kreatív" banki könyveléssel kapcsolatban

Természetesen az eleve nyomott saját és alacsony piaci várakozást meghaladó számokkal rukkolt elő az Apple tegnap az amerikai piaczárás után – jelenti a Cashline.

Az elemzői konszenzus 2.45 dolláros egy részvényre jutó eredménnyel számolt (EPS), amely jócskán elmaradt a tárgynegyedév 3.33 dolláros értékétől. Az árbevétel 13.5 milliárdos értéke is meghaladta a 12 milliárd dolláros konszenzust. A folyó negyedévre az Apple hagyományosan konzervatív (nyomott) becslést adott, amelyet persze a piaci víziók szerint túlszárnyalhat majd a társaság.

Az értékesítés megoszlását tekintve a zászlóshajónak számító iPhone-ból 8.75 millió darabot értékesített a társaság szemben a piac 7 millió darabos várakozásával (iMac-ból ugyanakkor a konszenzusnál kicsivel gyengébb eladási mutatóval szolgált az Apple, míg a nemrég debütált iPad számait nem tartalmazza a beszámoló (mivel annak piacra vezetése a negyedéves zárás után történt). A kedvező eredmény és a továbbra is optimizmust sugalló kilátások tovább pumpálták a árfolyamát, amely a zárás utáni elektronikus kereskedésben 5%-kal 257 dollár fölé ugrott – ez természetesen egy újabb történelmi csúcsot jelent.

Számviteli vizsgálatot indít az amerikai pénzügyi felügyelet (SEC) 19 nagy tengerentúli banknál, azt kutatva, hogy alkalmaztak-e olyan kreatív könyvelési technikákat, amelyek a Lehman bedőléséhez vezettek.

A vizsgálat apropója azon alapszik, hogy a Lehman esetében számos mérlegen kívüli rejtett tételt találtak, amelyekkel több mint 50 milliárd dolláros adósságot rejtett el a menedzsment, ezáltal is megtévesztve a részvényeseket és a piacot (persze ezt mindig a gyorsjelentés előtti időszakra időzítve), majd amikor lezárták a negyedévet, különféle repo-ügyletekkel visszakerültek a nyilvánosság számára nem látható mínuszok. Természetesen ezen tranzakciók is nagyszerően lettek becsomagolva, élve a most már csak toxikus eszközöknek nevezett termékújdonságok adta lehetőségekkel.

Mindenesetre a befektetőket jelentősen megvezette a Lehman, hisz országszerte számos önkormányzat vesztett óriási pénzeket a csalások miatt. Ebből kiindulva a SEC anyagot kért be 19 amerikai nagybanktól, hogy kicsit mélyebbre áshasson a történetben, amely újabb lehetőséget ad az amerikai kormányzatnak, hogy még nagyobb munícióval bírjon az átfogó pénzügyi reform megvalósítása kapcsán. Egy biztos, óriási csata megy a színfalak mögött, és nem lehet tudni, hogy mi lesz a vége, de az biztos, hogy szokás szerint el fog húzódni a döntéshozás.

iMac EPS Lehman Apple short árbevétel elektronikus kereskedés sec
Kapcsolódó cikkek