Pénz- és tőkepiac

A forintra leselkedő valós veszélyekről: a mai gyengülés reális

Ma zuhanórepülésbe kezdett a forint árfolyama. A hazai deviza túllépett a 274-es szinten is az euróval szemben, míg a svájci frankot 191, a dollárt pedig 210 forintért is adták a délután folyamán a bankközi piacon. Az okokról Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója és Barcza Gergely, a K&H Bank elemzési igazgatója beszélt.

Azzal, hogy 273 forintnál is drágább (azóta már 274 fölé is ment a hazai valuta - A szerk.) az euró a bankközi piacon, csupán az következett be, hogy a hazai fizetőeszköz kezd komolyabban reagálni az európai eseményekre. Az utóbbi időben, mintha a forint kissé kivonta volna magát a természetes piaci mozgásoból - értékelte kérdésünkre a kedd délutánra kialakult helyzetet Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója.

Eközben nem szabad elfelejteni, hogy az euró is gyengül, s a kockázatos eszközök forgalma is megnőtt a piacon. A görögök számára megszavazott segélycsomag kétségtelenül ad némi megnyugvást a piacoknak, ám Spanyolországot, Portugáliát és Olaszországot nem véletlenül emlegetik az ugyancsak veszélyezetett tagállmok között. Magyarország azonban más kategórába tartozik - hangsúlyozta Forián Szabó Gergely -, míg ugyanis az EU említett tagállamai az euróövezethez tartoznak, és a válság nyomán a gazdaságélénkítési intézkedésekre koncentráltak, költekeztek, addig nálunk jelentős visszafogásokkal költségvetési megszorításokat és egyensúlyjavító intézkedéseket hajtottak végre.

Friss árfolyam- és tőzsdeadatok itt találhatók

Hozzátéve, hogy mindez persze nem enyhíti Magyarország államadósság problémáját, ami ma is jelentős kockázatokat hordoz.

Összességében tehát a forint keddi gyengülése teljesen érthető és benne van a reális tartományban. A befektetési igazgató szerint, a külső hatásokon kívül az jelentheti a valós veszélyt a forint árfolyamára, ha a piac "megszokja", hogy sem a magyar kormány, sem a jegybankelnök nem akar erős nemzeti valutát.

A spanyol veszély és az a német vélemény, amely szerint 2012-ig biztosan nagyobb tőkeigénye lesz a görög gazdaságnak a megítélt 110 milliárd eurós hitelcsomagnál, ezen a héten is bizonytalanságban tarthatja a piacokat. Mindezt csak fokozták a Kínából, a feldolgozó iparról érkező negatív hírek - fejtette ki kérdésünkre a K&H Bank elemzési igazgatója. Barcza György  szerint a piac tehetetlenségénél fogva sodródik, amely megmagyarázhatja az újabb forintgyengülést.

forintárfolyam Pioneer Alapkezelő forián szabó gergely Barcza György
Kapcsolódó cikkek