Pénz- és tőkepiac

Kína fölülvizsgálná eurós kötvény-befektetéseit

Pekingbe kiküldött külföldi bankárok egybehangzó beszámolói szerint Kína megtakarításait kezelő Központi Devizahivatal (SAFE) tájékozódó tárgyalásokat kezdett arról, miként minimalizálhatná az eurozóna államkötvényeiből fakadó kockázatát. A felülvizsgálat akár a SAFE befektetési portfólióinak átrendezéséhez is vezethet.

Kina jelenleg a világ legnagyobb megtakarítója, euróalapú befektetéseinek értéke – a Financial Times értesülései szerint – meghaladja 630 milliárd dollárt.

A SAFE már május elején közleményben adott hangott a kritikus mértékű államadósságot felhalmozó eurozóna-államok (Görögország, Írország, Spanyolország és Olaszország) kötvénykockázatával kapcsolatban.

Kínának az elmúlt pár évben követett devizapolitikájávál kapcsolatban szakértők megjegzik: Peking a fő célja a tartaléákok diverzifikálása volt, egészen pontosan az, hogy dolláralapú kötvények mellett más devizában is kellő mennyiségű befektetéssel rendelkezzék. Becslések szerint Peking befekteéseinek még ma is több, mint 70 százaléka dollárban van denominálva.

Kínai hivatalos források időközben cáfolták, hogy Peking befektetési portfóliói átrendezésére készülne.

piigs államkötvény eurozóna befektetés
Kapcsolódó cikkek