Pénz- és tőkepiac

Megismétlődhet a 2008-as összeomlás a bankrendszerben

A The Wall Street Journal elemzése szerint az európai bankrendszer ismét nehéz helyzetben van, a pénzintézetek egyre kisebb mértékben hajlandóak egymás között kölcsönözni.

Az államadósságválságok és a pénzpiac szabályainak szigorításai nyomán mind a bankok, mind a befektetők kockázatkerülő magatartásba kezdtek. A részvény- és kötvényárfolyamok ennek hatására erős zuhanásba kezdtek és ha a folyamatot nem állítja meg valami, a 2008-as hitelválság megismétlődhet – írja a The Wall Street Journal.

Ezt jelzi, hogy a bankok egymás közötti hitelezésének kötségeit mérő London Interbank Offered Rate (Libor) tegnap 0,53625-re, tíz hónapos csúcsra emelkedett. Az emelkedést követte a rövid távú finanszírozást biztosító váltó piac is.

A második legnagyobb spanyol bank, a Banco Bilbao a hitelszűkösség hatására a hónap eleje óta képtelen megújítani 1 milliárd dollár értékű váltóját. Az egy hónapnál hosszabb időtartamú váltok költségei ugrásszerűen megnőttek, a pénzpiac igyekszik minimalizálni a kockázatot az euróválság közepette. Bár a kölcsön költsége még a 2008-as válság kirobbanásakor mért szintek alatt van, a helyzet a lap szerint hasonlít a Lehman Brothers bedőlését megelőző időszakkal.

kölcsön Lehman Bank hitel LIBOR váltó
Kapcsolódó cikkek