Pénz- és tőkepiac

Miért nem lehet 500 euróst vásárolni Nagy-Britanniában?

A brit szigetországban a pénzbeváltó helyek beszűntették az 500 eurós bankjegyek értékesítését, mert azokat túlnyomórészt pénzmosó bandák használják.

A szervezett bűnözés megfékezésére létrehozott hivatal, a SOCA szerint az Egyesült Királyságban eladott 500 eurós bankjegyek 90 százaléka a szervezett bűnözés kezében van. Ian Cruxton, a SOCA igazgatóhelyettese szerint az 500 eurós bankjegy a profitjukat eltitkoló bandák valutája lett.

A mostani tiltás azt jelenti, hogy ezentúl senki sem vásárolhat 500 eurós bankjegyet az Egyesült Királyságban, de a beutazók eladhatják azokat. Ian Cruxton a BBC-nek nyilatkozva hozzátette: az 500 eurós bankjegyek értékesítését titokban már be is szűntették április 20-án.

A felmérések szerint mintegy 500 millió eurós forgalmat bonyolítottak le ezekkel a címletekkel, de ennek kevesebb mint 10 százaléka fordult meg turisták vagy legális üzletet bonyolító vásárlók kezében. Cruxton úgy látja, hogy a döntés hatással lesz a bűnözőkre, akiknek ezután más megoldást kell keresniük a pénzek mozgatására. Az Európai Központi Bank a monetáris unió létrejöttekor azért vezette be az 500 eurós címletet, hogy ezzel felváltsa azokat a magas értékű pénzeket, amelyek több, az eurózónához csatlakozó országban népszerűek voltak. A nagy címletű pénzekkel kapcsolatban egyébként a világ minden táján felmerültek hasonló aggodalmak

pénzmosás 500 euró Nagy-Britannia eurós pénz szervezett bűnözés címlet brit
Kapcsolódó cikkek