Pénz- és tőkepiac

A bankok rémeket látnak, a szigor enyhül

A négyszáz pénzügyi konszernt tömörítő Institute of International Finance (IIF) bécsi konferenciáján a szervezet a pénzügyi ágazatot sújtó szigorúbb szabályok bevezetése ellen küzd.

Amennyiben ugyanis az saját tőkére vonatkozó új előírások (Basel III) bevezetésre kerülnek, az a drasztikus gyengülését idézné elő a cégek szerint. Ez pedig 2015-ig világszerte 9,7 millió munkahely elvesztésével járna együtt.

Mindez abból a tanulmányból tűnik ki, amelyet a szervezet csütörtökön terjesztett elő Bécsben. Josef Ackermann, a Deutsche Bank elnöke, aki egyszersmind az IIF elnöke is, azzal a felhívással fordult a felügyeleti hatóságokhoz, hogy az új előírások bevezetésekor meggondoltan járjanak elő. Még egyértelműbben fogalmazott Peter Sands, az IIF igazgatója, aki egyszersmind a Standard Chartered brit bank főnöke. "Ára van annak, hogy a bankrendszert biztonságosabbá és stabilabbá tegyük. Ezt az árat pedig elkerülhetetlenül a reálgazdaság viseli."

Az IIF védekezik a "Basel III" első tervezete ellen, amelyet a jegybankoknak és a felügyeleti szervek tavaly decemberben terjesztettek be. A módosításra 2010 végéig van lehetőség, 2012 végéig pedig a szabályozást meg kell valósítani.

Az IIF adatai szerint a Basel III odavezetne, hogy a a G3 régióban (Egyesült Államok, Japán és az euróövezet) 2015-ig 3,1 százalékkal csökkenne. A legerősebb csökkenést az eurotérségben éreznék, ahol a gazdasági teljesítmény vélhetően 4,3 százalékkal alacsonyabb lenne. Az Egyesült Államokat 2,6 százalékos csökkenés sújtaná, a japánban mérséklődés 1,9 százalékos lehet. Az IIF a tanulmányában továbbá azzal számol, hogy a G3-országok bankjainak 2010-2015-ben a saját tőkéjüket 636 milliárd dollárral kellene megemelniük.

A jelek szerint a bázeli bizottság meghallotta a bankok szavát, hiszen Nout Wellink, a csoport vezetője már finomított a hivatalos állásponton. Úgy fogalmazott: lazítanak majd a rendelkezéseken, hogy a pénzintézetek megfelelő tőkeerővel és bevétellel alkalmazkodhassanak az új rendszerhez.

Basel III Bank ackermann Institute of International Finance pénzintézet Wellink IIF
Kapcsolódó cikkek