Pénz- és tőkepiac

"A piacot az amatőrök nyitják és a profik zárják"

A piacmozgató bejelentések és hírek hiányában az amerikai részvénypiac az eurót követte, ami továbbra is az eladók markában vergődik.

Szerző: Tradenet Global

Magyarország veszélyes kommunikációja miatt olyan aggodalmak jelentek meg, melyek szerint az ország csatlakozik a legproblémásabb európai országok csoportjához (ún. PIIGS – Portugália, Olaszország, Írország, Görögország és Spanyolország), akik mind magas külső adósságokkal küzdenek. A Dow Jones már 10 ezer pont alatt van hét hónapos mélyponton, és az idei év eddigi legalacsonyabb pontját rajzolta ki.

Az elmúlt napok sztorija valahogy az utolsó órai kereskedés volt. Pénteken és hétfőn az indexek víz felett tudtak maradni, de az utolsó órában agresszív eladási hullám indult. A hétfői utolsó órában a Dow Jones 100 pontot veszített. Ha van még valami abban a régi tőzsdei mondásban, mely szerint „a piacot az amatőrök nyitják és a profik zárják”, akkor ez semmi jót nem jelent a következő napok irányára nézve.

„Általában a pénteki zuhanó napok után egy felpattanást láthatunk, de a mai napon nem volt egyértelmű irány, ami arra utal, hogy a piac még mindig nem biztos abban, hogy minden probléma megoldódik.” – nyilatkozta Alan Gayle, a RidgeWorth Investments befektetési stratégája a CNBC-nek.

Az indexek hétfőn erős hanyatlást produkáltak. A Dow Jones 1.16%-ot, az S&P500 index 1.35%-ot, a NASDAQ pedig 2.04%-ot veszített árából.  A forgalom átlagos volt, 1.43 milliárd cserélt gazdát.

A rossz hangulat hatására a befektetők inkább aranyat vettek, amit ilyen bizonytalan időkben biztonságos befektetésnek tekint a világ. Az arany árfolyama tegnap elérte az 1240 dollárt, ami közel van a történelmi csúcsához. A bányászati cégek részvényei szintén jól teljesítettek, és a rossz hangulat ellenére tovább növekedhet a kereslet irántuk. Ennek eredménye hétfőn is látható volt: a Barrick Gold (ABX $43.12) 4.1%-ot, a Goldcorp (GG $44.16) 4.57%-ot,  a Newmont Mining (NEM $55.16) pedig 2.69%-ot drágult. Ezeket a papírokat minden kereskedőnek fel kell írnia a figyelőlistájára a jelenlegi piaci hanyatlások idején.

S&P 500 (SPY)

Az index a pozitív és a negatív tartomány között ingázott a nap legnagyobb részében. Ahogy pénteken is, a nap kimenetelét a medvék döntötték el, amikor is az utolsó órában a kínálat növekedése következtében a piac vezető indexei lezuhantak.

A napi charton az index elérte idei legmélyebb pontját, ami hét hónapos mélypontot jelent a záróárak alapján. A piac utolsó támasza a 104.50-es szint, ami az idén három alkalommal fogta már meg a piacot. Az első alkalom február 5-én volt, ami után a piac 33%-os száguldással ért el új csúcsot. Másodszor egy hónappal ezelőtt szolgált erős támaszul ez a szint a május 6-i nagy pánik napján, harmadszor pedig május 25-én tapasztalhattuk ennek a támasznak a jelentőségét.

Az index 1.35%-ot esve zárt 1050 ponton.

NASDAQ (QQQQ)

A Nasdaq nagy küzdelmet folytat az EMA200 44.53-as értékével. Az S&P500 ezt a szintet már egy hónappal ezelőtt elhagyta. A technológiai index az év eleje óta felülteljesítette a piacot, és az S&P500-al ellentétben még most sem érte el éves mélypontját, mely 42 pont körül található.

Az Apple (AAPL $250.94 1.96%) még az új iPhone legújabb verziójának bejelentésére is hanyatlott. Az új modell 1 centiméter vékony, nagyfelbontású képernyője van, és elő- és hátoldali kamerája. Steve Jobs, a cég igazgatója szerint ez a legnagyobb újítás a telefonok kinézetében az eredeti iPhone óta. Ez azért nem akkora hír, amitől egy részvény dacolni tudna a piaccal, hiszen a divatőrülteknek már van iPhone-juk, és inkább a legfrissebb divatterméket, az iPad-et övezi nagy figyelem.

Az index 2.04% hanyatlásal zárt 2174 ponton.

Félvezetők ($SOX)

A chipszektor még nem érte el az EMA200 339.77-es értékét. A vevők meg fognak próbálni támaszt építeni ezen a szinten, ezzel esélyt teremtve az év eleje óta emelkedő trend folytatásának. A szektor mélypontja 310 ponton van, 8%-nyira a hétfői záró értéktől.

A szektor 3.63%-ot gyengülve 336 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

Az EMA200 körül zajló küzdelmet a medvék valószínűleg megnyerték, minthogy a bankszektor volt a nap leggyengébbike. Az index a napot e fontos mozgóátlag alatt zárta, és újabb három hónapos mélypontra esett. A következő támasz 44.11 ponton található.

Az index 2.31% csökkenéssel 46.53 ponton zárt.

Biotech ($BTK)

A szektor folytatta hanyatlását. A múlt héten az ágazatot a május 26-i Bullsih Dragon Fly gyertya vonta hatása alá, mely az EMA200-on keletkezett 1012 ponton. Amíg az index e fontos mozgóátlag fölött tud maradni, van esélye egy éles emelkedésnek az elmúlt hetek agresszív zuhanása után. Az EMA200 jelenleg 1015 ponton áll.

A szektor 1.45% gyengüléssel zárt 1029 ponton.


piigs Dow Jones index spy Nasdaq
Kapcsolódó cikkek