Pénz- és tőkepiac

"Azonnali törlést a BAR listáról a hitel visszafizetéskor!"

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt nyilatkozta, hogy kívánatos a hitelezési tevékenység bővülése, illetve a 900 ezer rossz adós fogyasztást, otthonteremtést, gyermekvállalást korlátozó hatása is indokolja a kormány intézkedését.

Kézdi Zsolt, a Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesülete elnöke a nyilatkozattal azonos célú, de közpénzek felhasználását nem igénylő lehetőséget javasol. "Egyesületünk egyet ért a miniszter értékelésével, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a tervezett cél elérését segítené a Központi Hitelinformációs Rendszerrel (KHR) kapcsolatos szabályozás módosítása.

A fogyasztást, az otthonteremtést és a hitelhez jutást szükségtelen mértékben akadályozza a banki adóslista (KHR) jelenlegi működése, mely szerint az adósságukat rendezők további öt évig a listán maradnak, ezért nem jutnak hitelhez" – véli az elnök.

A Hiteltanácsadók elnöke szerint a korábbi B.A.R., jelenleg KHR listán nyilvántartottak tartozásuk visszafizetése utáni további korlátozó intézkedése a korábbi könnyű hitelhez jutási lehetőségek idején azért volt indokolt, hogy megelőzzék a bedőlés ismétlődését. A korlátozás fenntartása indokolatlan a hitelhez jutás jelenleg már életbe lépett szigorítása mellett. A fogyasztás és hitelhez jutást korlátozó hatás azért is jelentős, mert akik visszafizetik tartozásukat, azok fizető-, és hitelképesek lehetnek.

Ismeretes az a tény is, hogy a KHR listán szereplők a leggyakoribb célpontjai és áldozatai a megtévesztő hitelajánlatoknak, hitelcsalásoknak. A tartozásmentesek teljes törlése a listáról indokoltan csökkentené a veszélyeztetettek, megkárosítottak körét.

Az egyesület ezért javasolja a szabályozás módosítását úgy, hogy a lejárt hiteltartozás visszafizetésével egyidejűleg teljesen töröljék az adóst a KHR listáról, ezzel mentesüljön a további korlátozások, ezek között a hitelfelvétel korlátozása alól. Ez a módosítás közpénz ráfordítás nélkül csökkentené a rossz hitelek fogyasztáskorlátozó hatását és élénkítené a hitelezést – vélik a Hiteltanácsadók.

 

KHR B.A.R. Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesülete Kézdi hiteltanácsadó törleszt hitelfelvétel
Kapcsolódó cikkek