Pénz- és tőkepiac

Bizalomvesztés miatt fulladt kudarcba a magyar államkötvény-kibocsátás

Nigel Rendell, az RBC Capital Markets vezető elemzője szerint a nemzetközi befektetők hazánkkal szembeni bizalmának megcsappanása miatt nem sikerült az 50 milliárd forint értékű államkötvény egészét értékesíteni a tegnap zárult aukción.

A Financial Times tudósítójának nyilatkozva Nigel Rendel, az RBC CA strtégiai elemzője hangsúlyozta: bár objektív pénzügyi paraméterei alapján Magyarország  hitelképesnek minősül, a mostani nemzetközi pénzügyi helyzetben a befektetők rendkívül bizalmatlanok az olyan kibocsátókkal szemben, amelyekről ellenmondó híresztelések kapnak lábra.

A londoni gazdasági napilap megjegyzi: a tegnapi adósságlevél-áverésről látványosan távolmaradt több nemzetközi befektető – „bojkottjuk” nyilvánvalóan összefügg a kormányzópárt vezetőitől származó, Magyarország lehetséges fizetésképtelenségét emlegető nyilatkozatokkal.

Az államadósság-aukción így is magasabb hozammal kínálták a kötvényeket a két héttel korábbinál: 5,17 százalék helyett 5,35 százalék kamattal. Az 50 milliár forintnyi adóságlevélből végül 35 milliárdot jegyeztek a szinte kizárólag hazai befektetők.

Magarország fizetésképtelenség államadósság államkötvény
Kapcsolódó cikkek