Pénz- és tőkepiac

Eső piacon is nyerhettek a befektetők - méghozzá sokat!

A részvénypiac ugyan nem emelkedett az első félévben, mégis akadtak olyan befektetések, amelyeken komoly hozamot érhettek el a befektetők. Lehetett keresni az állampapírokon éppúgy, mint a forint gyengülésén.

Az első félév végéhez közeledve 21 ezer pont alatt jár a BUX index, vagyis az év első felében egy kicsit még csökkent is a mutató. A többi is hasonlóan szerepel az idén, az eurózóna adósságproblémái miatt aggódó befektetők ugyanis a részvények eladása mellett döntöttek. A vezető amerikai piacok 2-4 százalékos mínuszban állnak az év eleje óta, Európában pedig az adott ország válságának mélységétől függ a tőzsdeindexek helyzete.

A legfőbb spanyol mutató 20 százalékot esett az év elejétől, a frankfurti DAX index viszont – mivel az exportban erős Németország az euró gyengüléséből profitálhat – enyhe pluszban áll.
Hiába gyengélkednek azonban a tőzsdék, a hazai befektetőknek az első félévben is számos lehetőségük volt arra, hogy gyarapítsák a vagyonukat.

A befektetési alapok rangsorai itt érhetők el

Az állampapír-piacon például lehetett keresni. A hosszú lejáratú állampapírok árfolyamát mérő MAX-index az idén csaknem 4,7 százalékot emelkedett, és a hosszú kötvényalapok hozama is ennek megfelelően alakult. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint a hazai hosszú kötvényalapokon átlagosan több mint 4 százalékos hozam keletkezett már az idén, de az OTP Maxima alapja csaknem 6 százalékot szedett már magára.

Aki a nemzetközi kötvénypiacban bízott, még jobban járt: az Aegon nemzetközi kötvényalapja ugyanis 10 százalékosnál is magasabb hozammal örvendeztette meg az elmúlt hat hónap során a befektetőket. A származtatott kötvényalapok pedig valósággal szárnyakat kaptak: az OTP Suprája csaknem 30 százalékos, feltörekvő piaci származtatott kötvényalapja 15 százalékos pluszban áll fél éves időtávon. Még a rövid kötvényalapok sem számítottak az év elejétől nézve rossz befektetésnek: többségük lényegesen magasabb hozamot ért el azóta, mint a bankbetétek.

A részvényalapokon is jól lehetett keresni. Bár a részvénypiacok többsége nem ment jól, a forint gyengülése miatt egyes nemzetközi piacokon befektető konstrukciókon szép nyereség keletkezett. Az alapkezelők jól dolgoztak: a csaknem 70 részvényalap közül mindössze hat áll enyhe mínuszban fél év után, a többin kisebb-nagyobb nyereség keletkezett.
Több mint 20 százalékot szedett magára például az Aegon Istanbull alapja, amely törökországi részvényekbe fekteti a vagyonát, de az Aegon Russia és az Aegon Ázsia befektetői sem panaszkodhatnak. A feltörekvő piaci részvényalapok a hozamokat illetően többi alapkezelőnél is a sikertermékek közé tartoztak az első hat hónapban. A Pioneer, az OTP, a Raiffeisen, a GE, a Generali és a Dialóg alapjain is kétszámjegyű nyerség keletkezett fél év alatt. A hosszú időn át gyengélkedő klíma-alapok is magukra találtak végre, a tavalyi nagy raliban alulteljesítő konstrukciók most kifejezetten jól szerepelnek.

A legnagyobb nyereséget egyébként a befektetők az aktívan kezelt származtatott alapokon érhették el. A már említett OTP Supra is ilyen, a Bamosz adatai szerint ez az alap érte el a legmagasabb hozamot fél év alatt. Az ezüstérmes az alapok között egy abszolút hozamú alap lett, az Access-BWM Meggyőzően kockázatos konstrukciója csaknem 25 százalékos nyereséggel. Az abszolút hozamú alapok teljesítménye egyébként rendkívül vegyesen alakult a vizsgált időszakban. A legrosszabbul teljesítő alapok (Aegon Atticus Alfa és Aegon Atticus Vision) csaknem 10 százalékot buktak fél év alatt, miközben az OTP, a Generali és a Concorde Citadella például 8 százalék körüli pluszban állnak.

OTP pioneer alapkezelő részvényárfolyamok
Kapcsolódó cikkek