Pénz- és tőkepiac

Gyengült a forint - Mi várható ma a piacon?

Meglehet, hogy hullámvasútra ül ma a pesti tőzsdeindex, de a fel és le mozgásoknak mindenképpen nagy esélye

A nyitás után pár perccel már mínusz 1 százalék körül mozgó BUX nem okozott meglepetést. A nap eleji esés még betudható annak, hogy a Dow Jones index tegnap gyengüléssel zárt. Bő fél órával a nyitás után az OTP 1,78 százalékos, a Mol pedig 1,33 százalékos mínuszban állt. A Magyar Telekom és a Richter részvényei viszont kis erősödést mutattak.

Gyengültek szerdán a vezető ázsiai részvényindexek is, a japán jen is lejtmenetbe kapcsolt azok után, hogy a távol-keleti ország miniszterelnöke bejelentette lemondását. A tokiói Nikkei 225 indexe, 1,12 százalékos mínuszban zárt, a hongkongi Hang Seng 0,45 százalékos, a Shanghai Composite 1,54 százalékkal esett keddi értéke alá.

A devizapiacokon is vegyes hangulat várható a nap folyamán. A forint a tegnap délutáni kis erősödése után ma reggelre már ismét gyengült. Az euróval szemben reggel kilenc óra magasságában 276,45 forintot kértek az euróért, szemben a tegnap késő délutáni 275 forinttal. A dollár jegyzésára ma reggelre 226 forint fölé ment, míg tegnap a nap vége felé 224 forint körül adták-vették a zöldhasút.

A svájci frank ma reggel 195,58, míg tegnap délután 294,40 forintba került. A dollár a tegnap délutáni nagyobb esés után - amikor az euróval szemben 1,2150-ről 1,2350-re gyengült - újra erősödni látszik. Az uniós deviza ma reggeli jegyzésára 1,2220 dollár körül alakult.

A mai nap folyamán a kiszámítható események között kettőt mindenképpen érdemes megemlíteni. Délután fél ötkor várható bejelentés azzal kapcsolatban, hogy az milyen szigorításokat tervez a banki bónuszokkal, és más pénzügyi szabályokkal kapcsolatban. Továbbá napvilágot látnak az Egyesült Államokban a függőben lévő lakásértékesítések májusi számai.

forint Dow Jones dollár devizapiac euró Európai Unió Hang Seng Shanghai
Kapcsolódó cikkek